Канада отново е световният шампион по хокей на лед. "Кленовите листа" се доказаха като доминант в този спорт, след като победиха на финала в Москва Финландия с 2:0 и триумфираха с отличието.

Това беше втората им поредна световна титла, както и общо 26-а в историята. Единствените, които имат повече трофеи в този спорт от тях, са руснаците, които сега се поздравиха само с бронз.

Този мач беше много оспорван, а имаше и допълнителна интрига. Финландците бяха единственият отбор досега, който победи Канада, но това се случи в груповата фаза и сега нямаше особено значение.

Северноамериканците взеха ранна преднина в първата третина, като откриха резултата 11:24 минути след началото на мача. Тогава точен беше Конър МакДейвид. Той заби шайбата под горната греда, след като беше изведен на страхотна позиция.

Финландците атакуваха, но така и не можаха да преодолеят канадския страж. Битката беше изключително здрава, но защитите на двата тима и вратарите бяха просто непробиваеми.

Осем секунди преди края на мача европейците извадиха вратаря си и се хвърлиха в отчаян последен опит за изравняване. Те загубиха владението на топката и тя попадна у Мат Дюшен. Той с удар от центъра на празна врата не сбърка и оформи крайното 2:0.

С това беше сложена точка на Световното първенство по хокей, а Канада по най-категоричния начин защити отличието си и от миналата година. Финландия не можа да се пребори за трета титла и остава с осмото си сребро в историята.