Премиерът на България Бойко Борисов обяви, че има идеи за построяването на нов национален стадион. Той обаче поиска спортните журналисти да помогнат за осъществяването му – като инициират обществено обсъждане – къде, как и дали има нужда от ново съоръжение.

Бойко Борисов се спря пред репортерите при представянето ремонтирания Зимен дворец в София.

„Ако се направи така, че да има нужда и да се свличат десетки хиляди фенове, да искат да гледат мачове, не е толкова трудно. Ще го направим новия стадион“, сподели Борисов.

„Давам ви идея. Спортните журналисти трябва да помогнат, за едно обсъждане, има ли нужда от нов национален стадион. На това място, този национален стадион върши ли работа? Вие го направете, журналистите. Тогава ще има за нов стадион. Нищо не отремонтираха на този, милиони потънаха за ремонти, задръства града непрекъснато. Всеки мач блокира София, а мачове има често. Може да се построи нов, а този да се ползва за друго“, сподели още премиерът.

„Има много примери в други европейски градове. В Мюнхен ли, къде беше стадионът? Уникално съоръжение. Развалиха го, изнесоха го извън града, или в града, където няма задръствания, където отива метрото. И решиха нещата.

Аз имам идеи, но вместо да бръкнем и да ги дадем за други дейности, ако спортната общественост реши, че това е добро решение, ще го направим.“

„Снощи колко хора имаше на мача на Националния стадион? 200 човека? А 2 милиона не могат да минат покрай стадиона. Това не е правилно, но вие повдигнете темата, това ще помогне“, каза още Бойко Борисов.