„Арена Армеец” ще се превърне в домакин на Световното първенство по шорттрек. Залата обаче ще трябва да „замръзне”, а целият този процес протича в момента по изключително любопитен начин. В прикаченото видео можете да видите как се случва това.

В момента ледът, който покрива арената е 3,5 сантиметра, а според стандартите остават още 2 сантиметра.

„Нашият спорт е свързан с време, за това е добре да имаме добре разчертана писта. Това вече е направено. Остава само да сложим боята. Сега имаме около 3,5 см лед, остават още два, за да е равна площадката и да няма инциденти. Вече работим 4-5 дни и се надяваме до неделя да сме готови и да наредим дюшеците. Самият лед се поддържа от машини. Температурата е минус 7 градуса и трябва да бъде една и съща през цялото време. Завоите се заливат след всяка серия. Важно е да няма нарязвания от кънките“, разкриха организторите.

Един милион ще струва световното по шорттрек

Световното първенство за мъже и жени ще се състои от 8 до 10 март. При дамите ще имаме четири участнички – Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова и Лилия Джустрова.

При мъжете България ще разчита на двама представители - Димитър Георгиев и 16-годишния дебютант Калоян Ангелов.

Шампионатът на планетата започва на 8 март (петък), когато са квалификациите на всички дистанции. Входът за зрителите ще е свободен.