Българската легенда във фигурното пързаляне Албена Денкова взе отношение по скандала с руските спортисти, които бяха извадени от програмата на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг заради допинг-скандала, свързан с родината им. 

В Южна Корея ще имат право да участват тези руснаци, които изрично докажат, че нямат нищо общо с въпросния скандал. Те обаче няма да се състезават под руски флаг, а под неутрален. И според Денкова, това ги поставя в много сложна ситуация. 

"Не съм общувала с никого, а аз съм още в София. Изключително много съчувствам на състезателите, те са между чука и наковалнята. От едната страна е МОК, а от другата страна е родината им. Ще им е много тежко да се състезават, особено преди най-важното състезание в живота им", заяви Денкова пред "Спортно шоу Гонг". 

"Русия винаги е претендент за медалите, би било много тъжно да гледаме Олимпиада без такава голяма сила. Президентът Путин и много спортни деятели подкрепят спортистите да се състезават без флаг, но това е решение, което ще трябва да вземе всеки един от тях."

"Ще им е сложно да изберат дали да бойкотират игрите, или пък да предпочетат да се състезават след толкова години подготовка. Много деликатна и много неприятна ситуация. В момента мисля, че те са заложници на политиката, а не би трябвало да е така." 

"Със сигурност няма да се демотивират, но ще има огромно напрежение. В спортове като фигурното пързаляне това ще даде нюанс в представянето им заради деликатната ситуация. Много сложно е да се вземе правилното решение, а то всъщност няма такова." 

"За състезателя най-важно е да печели медали, а от друга страна как да го прави, след като има позиция в страната му, която казва, че не е хубаво да се явяваш, без да представляваш страната си. Много неприятно ще се чувстват руските състезатели в тази Олимпиада", заяви бившата фигуристка и коментира състоянието на клуба си в този спорт в София. 

"Има много таланти в клуба, има желание. За съжаление, всичко остава непроменено, защото условията, които се предлагат на зимните спортове, изключвайки ските, са под всякакво допустимо ниво." 

"Шорт-трек, фигурно пързаляне и хокей са оставени на произвола на съдбата, защото имахме хубави резултати. Има деца, които са конкурентни на високо международно ниво, но всичко остана неподкрепено от държавата, за да може наистина да се построи една зала, която да създаде поне минималните условия за подготовка", завърши Албена Денкова.