Адвокатът на бившия шеф на Антодопинговата лаборатория на Москва Григорий Родченков – Джим Уолдън – коментира, че клиентът му изпитва страх за живота си.

Мощен удар от МОК! Без Русия на зимната Олимпиада

Руснаците ще обжалват тежкото наказание от МОК

Припомняме, че през 2015 година Родченков избяга от родината си в САЩ и се превърна в основен информатор на УАДА в борбата с допинга. Екс директорът влезе в програма за защитени свидетели отвъд океана, твърдейки, че има доказателства за мащабната политика на Русия.

„Той (Родченков) вярва, че занапред Кремъл ще бъде сред големите му врагове. Цял живот ще има едно на ум, ще поглежда през рамо и ще се страхува за живота си“, коментира юристът.

Родченков бе шеф на Московската антидопингова лаборатория, като работи с руските спортисти при подготовката за Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година и за Зимните Игри в Сочи през 2014 година.

През април 2013 година Родченков е награден с указа на президента Владимир Путин за успехите на руските атлети на надпреварата под петте преплетени кръга в Лондон. През октомври 2014 година получава и почетна грамота за работата за Сочи.

Няколко месеца по-късно, той е отстранен от поста си, след което следва бягството отвън океана.