Българският биатлонист Владимир Илиев, който постигна исторически резултат за страната ни, печелейки сребърен медал в старта на 20км на Световното първенство сподели, че състезанието е било изключително трудно.

„Доста неща има след такъв резултат и все още нямам време да помисля. През цялото време имах информация и знаех, че с тази чиста стрелба, имам голям шанс да се боря за предните места. След последната стрелба мислех, че евентуално в първите 8 ще попадна. Беше много трудно. Условията бяха тежки, защото 20-ти километра не са шега работа”, заяви пред NOVA Владимир Илиев и добави:

„Чувството е уникално. Явно не само на мен ми беше тежко на последна обиколка. В последните метри успях да се раздам на 100%. Много са хората, на които съм благодарен. Най-вече си е за мен самият медал. Само аз си знам колко труд ми костваше и колко години. За оставащите стартове си пожелавам да се запазя здрав, защото имах проблеми преди Европейското. Ще се опитаме и на щафетата да покажем добър резултат и на масовия старт е последният ден и ще изляза, за да дам всичко от себе си.”

Президентът на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска пък сподели: „Бях на самото трасе, по пистата. Имах радиостанция и слушах стрелбите как вървят. Не може толкова добре да следиш състезанието, когато си на самата писта. После ще изгледам цялото състезание. Когато казаха, че върви втори, вече след третата стрелба, започна да ни хваща емоцията. Никой не смееш нищо да каже, дали ще имаме медал. Наистина исторически успех. Незабравимо изживяване.”

„Много му беше тежко и на Владо. Той без да пропусне състезания участва в американските купи. Две седмици се готвиха там на режим, при който не сменяха часовото време. След това направо отидоха и участваха и на Европейското първенство. Няма нито един отбор, който да е направил такива зверски пътувания, за да не изпуснем квоти. Заслужава го изцяло Владо този медал, защото се раздава за отбора”, каза още Катя Дафовска и продължи:

„Чакахме един ден работата ни да се отплати, защото 9 години работихме и създавахме екип. Всички даваха максимума от себе си и когато няма резултат, винаги остава горчивина, докато сега наистина се реализира всичко и има удовлетворение.”