Три рускини заеха призовите места на европейското първенство по фигурно пързаляне в Грац (Австрия) и потвърдиха доминацията на страната на шампионата.

Европейската титла за първи път в кариерата си завоюва Альона Косторная. Тя събра сбор от 240.81 точки от двете програми и победи сънародничките си Анна Щербакова и Александра Трусова. И трите рускини обаче допуснаха сериозни грешки в съчетанията си. Така Русия завоюва всичките четири титли от първенството, както и 10 от 12-е медала.

Косторная изпълни във волната си програма два тройни аксела, един от които в комбинация с двоен тулуп, а освен това скочи още двоен аксел, троен ритбергер, троен флип-троен тулуп, троен флип-троен салхов, но падна след изпълнение на троен лутц. Тя получи оценка от 155.89 точки и завоюва златото. Косторная водеше след кратката програма, но оценката й за волната е втора по сила.

"Много съм щастлива, защото победата ми е изненада. Във волната програма имах грешки и не очаквах да стана първа. Искам да се пързалям чисто, да подобря съчетанията си и да имам по-големи успехи", каза шампионката.

Анна Щербакова се класира на второ място с 237.76 точки, след като получи първа оценка за волната си програма 159.81 точки. Тя изпълни чисто два четворни скока - четворен лутц-троен тулуп и четворен флип, но падна след втория си четворен лутц. Освен това рускинята скочи двен аксел, троен лутц-троен ритбергер, троен флип-троен салхов и троен лутц.

Двукратната световна шампионка за девойки Александра Трусова остана трета с 225.34 точки. тя падна след два от четворните си скокове - лутц и тулуп, но чисто изпълни четворен тулуп-троен тулуп, троен флип, двоен аксел, троен лутц-троен ритбергер, троен лутц-троен салхов.

Шампионката на България Александра Фейгин зае 17-о място в крайното подреждане, след като беше 18-а в кратката програма и 16-а във волната. Така тя събра сбор от 154.43 точки. За второто си изпълнение Фейгин беше оценена със 100.56 точки (52.61 точки за технически елементи и 47.95 за компоненти на програмата). Тя допусна леки грешки в съчетанието си. Миналата година на шампионата в Минск Фейгин се нареди на 11-о място.

Европейското първенство в Грац завършва днес с галаспектакъла на призьорите./БТА