Шампионката на България Александра Фейгин се класира за волната програма при жените на европейското първенство по фигурно пързаляне в Грац (Австрия).

17-годишната Фейгин зае 18-о място в кратката програма с оценка от 53.87 точки (28.81 точки за технически елементи и 25.06 точки за компоненти на програмата).

Фейгин, която миналата година завърши на 11-о място на шампионата на Европа, беше сериозно ощетена от съдиите. Тя изпълни всичките си скокове - комбинация от два тройни тулупа, троен ритбергер и двоен аксел, както и задължителните стъпки и пируети. Съдиите обаче й дадоха второ ниво на стъпките вместо четвърто и намалиха техническата стойност на тройния ритбергер. България няма и съдия при жените на европейското първенство.

Три рускини заеха първите три места в кратната програма. Альона Косторная е начело в класирането с 84.92 точки. На второ и трето място са съответно 15-годишните Анна Щербакова със 77.95 точки и Александра Трусова със 74.95 точки. За първи път от 4 години насам рускините са без Медведева и Алина Загитова.

Изненадващо двукратната световна шампионка за девойки Трусова допусна грешка в кратката си програма. тя трябваше да изпълни троен аксел в началото на програмата си, но направи само двоен.

"Не зная какво се случи с аксела. Двоен аксел е прост скок, аз просто винаги искам да е троен. Ако не изпълнявам сложни елементи, аз правя грешки на простите, както се случи днес", каза Трусова след състезанието.