Шведът Андре Мирер спечели титлата в слалома по ски алпийски дисциплини на Игрите в Пьонгчанг. 35-годишният скандинавец триумфира с общо време от двата манша 1:38.99 минути и стана най-възрастният олимпийски шампион в историята на алпийските ски.

Ветеранът, който вече се беше окичил с бронзов медалт в слалома от Ванкувър 2010, беше втори след първия манш с 47.93 секунди, но лидерът в него Хенрик Кристоферсен от Норвегия (47.72 секунди) направи грешка още в началото на второто си спускане, пропусна врата и не завърши.

Големият фаворит Марсел Хиршер от Австрия, който спечели до момента два златни медала на Игрите в комбинацията и в гигантския слалом, пък отпадна в първия манш, от което се възползваха най-добре Рамон Ценхойзерн от Швейцария и Михаел Мат от Австрия, които допълниха подиума.

25-годишният Ценхойзерн, който има само една победа в кариерата си за Световната купа в градското състезание в Стокхолм през този сезон, беше девети в първия манш, но със солидно каране във втория се изкачи до второто място и заслужи среброто с изоставане от 34 стотни от секундата след Мирер.

Михаел Мат, по-малък брат на олимпийския шампион в слалома от Сочи 2014 Марио Мат, пък беше най-бърз във втория манш и прогресира от 12-а на трета позиция, за да грабне бронза.

Французите Клеман Ноел, Алекси Пентюро и Виктор Мюфа-Жанде допълниха шестицата, като шестият Мюфа-Жанде остана само на 9 стотни от място на подиума. Българите Камен Златков и Алберт Попов също отпаднаха в първия манш.