Олимпийската шампионка в слалома Микаела Шифрин с безумен финален спринт спечели петата си поредна победа в Световната купа в алпийските дисциплини. Тя триумфира в нощния слалом във Флахау (Австрия), след като изоставаше в първия манш.

Шифрин спечели победа под номер 41, с което изравни рекорда на Ане-Мари Прьол от 41 победи преди да навърши 23 години.Тя се превърна и в първата жена, която печели и петте първи старта от сезона, като по този начин остави в историята досегашното постижение на швейцарската легенда Врени Шнайдер през 1989-а година. Но за първи път през този сезон Шифрин не беше начело в класирането в началото на състезанието, изоставайки с 0.37 секунди от Бернадете Шилд (Австрия).

Явлението Микаела Шифрин

Но след разговор и напътствия от треньора си Майк Дей, защитаващата титлата си Шифрин се върна за втория манш на трасето и показа най-доброто от себе си. Шифрин даде и най-бързото време във втория манш, като победи австрийката с 0.94 и завърши с общо време 1:50,86 минути. Шилд остана с 1:51,80, а трета се нареди шведката Фрида Хансдотер, на 1:43 след Шифрин.

"Моето движение, моето усещане за пистата, ритъмът ми на каране бяха много по-добри през втория манш, отколкото през първия, заяви Шифрин. В момента най-голямата промяна, която направих, беше настройката ми към самата писта. В началото бях по-нервна, еластичността ми дори не беше това, което мога да дам.

Микаела Шифрин спечели гигантския слалом в Кранска гора

По-малко от пет седмици преди началото на Олимпийските игри в Пьончан, американката обясни "възстановяването си за втората част от състезанието е една истинска голяма стъпка в развитието си като състезател".

Шилд загуби водачеството си от първия манш, но когато финишира вдигна победоносно ръцете си. Австрийката до момента е била пет пъти на подиума, за последно през ноември, но все още чака първата си победа.

"Аз съм израснала в Заалфелден, не много далече от тука. Така че това си беше наистина домашно състезание. Невероятно е да ме гледат близки и приятели в Световната купа. Не съм чувствала напрежение, публиката ми даде много енергия, заяви Шилд.

Шифрин безапелационна в слалома в Загреб

За последен път тя е водила в слалома след първия манш през 2013-а година в Куршевел, но губи от по-голямата си сестра Марлийз. Сега вече отказала се, Марлийз Шилд с новото си име Райх, държи рекорда за най-много победи в слалома- 35. Шифрин в момента има 30 в дисциплината.

Начело в генералното класиране е Шифрин с 1381 точки, пред Уенди Холденер с 560 и Петра Влъхова (Словакия), която не завърши първия манш тук, с 554./БТА