Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри ледената пързалка на стадион „Юнак“. Съоръжението е собственост на НСБ, а инвестицията в него е в размер на 340 000 евро. 

„Изключително съм щастлив, че за пореден път изпълнихме свое обещание и преди Коледните празници успяхме да открием пързалката. Бяхме обещали това съоръжение, което не беше работило като пързалка от близо 30 години, да бъде възстановено, за да може възможно най-много деца да се докоснат до магията на кънките и да започнат да се занимават професионално с този спорт. Много столичани са направили първите си стъпки в зимните спортове именно тук, където беше легендарната пързалка „Дружба“, каза Кралев и покани гражданите и гостите на София да се възползват от съоръжението по време на празниците.

Пързалката ще бъде на стадион „Юнак“ до началото на месец март, когато ще бъде използвана за Световното първенство по шорттрек за мъже и жени в „Арена Армеец“.

„Смятам, че ако има повече такива обекти, ще имаме повече шансове да развиваме най-успешния зимен спорт за България - шорттрека“, заяви Красен Кралев.

Сред специалните гости на събитието бяха изпълнителният директор на Национална спортна база ЕАД Пламен Манолов, трикратната олимпийска медалистка в шорттрека и член на Управителния съвет на Българската федерация по кънки – Евгения Раданова и носителката на два бронзови медала от Зимните младежки олимпийски игри през 2016 г. Катрин Маноилова, която е и голямата ни надежда за успешно представяне на предстоящото Световно първенство по шорттрек.

„Тук е мястото, на което направих своите първи стъпки в спорта преди много години и съм изключително развълнувана да стъпя отново на ледената пързалка. Надявам се по моя път да тръгнат много бъдещи млади шампиони. Една от тях – Катрин Маноилова е днес сред нас. Пожелавам ѝ успех и се надявам всички да дойдете през месец март на Световното първенство по шорттрек за мъже и жени“, каза Евгения Раданова.

На пързалката ще има професионални треньори, които да дават уроци на начинаещите. Осигурени са чисто нови кънки, които ще бъдат отдавани под наем. В делничните дни ще има часове, в които деца до 12-годишна възраст ще могат да се възползват от пързалката безплатно.