За да участваш в дисциплината халфпайп на Олимпийски игри трябва да имаш великолепни умения със ските и да бъдеш способен да правиш превъртания и различни трикове. Нали? Или...? Ако питате американката Елизабер Суони, тя би ви отговорила, че е нужно само да можеш да караш ски колкото всеки средностатистически любител скиор. Но и да бъдеш хитър и да имаш огромно желание да бъдеш олимпиец!

Защото ако има олицетворение на Кубертеновия принцип по време на Игрите в Пьонгчанг, то това е именно Суони.

Нейната интересна история и представяне на Олимпиадата моментално превърна Елизабет в изключителна знаменитост и ѝ заслужи разнородни определения като "най-добрата" и "най-лошата" олимпийска състезателка.

Но защо е целият този шум? Ами, защото Суони няма нищо общо с останалите състезателки в халфпайпа, но пък използва вратичка, която ѝ позволи да получи квота за участие.

По време на квалификациите в понеделник американката направи това, което бе целта ѝ - да не падне от ските си. Докато останалите състезателки преминаваха трасето, правейки трик след трик, тя просто караше - без трикове, демонстрирайки умения, които и много от вас притежават. Закономерно американката завърши последна, но изпълни своята мечта - да бъде участник на Олимпийски игри!

И логично идва въпросът - как изобщо Суони стигна до Пьонгчанг?

Както казахме, скиорката е американка. Тя обаче нямаше и миниатюрен шанс да влезе в отбора на САЩ. Затова реши да се състезава за Унгария, родината на своите баба и дядо.

Чрез участието на всички възможни международни състезания от името на Унгария, Суони събра достатъчно точки, за да стигне до Олимпиадата чрез системата за квоти, създадена да позволи на атлети от различни държави да участват на Игрите.

Въпреки това, тези спортисти също би трябвало да бъдат достатъчно добри. Суони не е. Тя обаче няма никаква конкуренция в Унгария, а участието ѝ на международните турнири позволи мечтата да се сбъдне.

Елизабет започва да кара ски едва след 20-ата си годишнина. Тя обаче не е измамила, просто е използвала по хитър начин системата.

Е, реакциите, след като Суони се показа пред света, бяха много различни като някои я поздравяват за борбения дух, но други я критикуват, тъй като според тях тя няма никакво място на Игрите.

Но ако питате Елизабет, класирането не е важно, важно е участието!