Международният олимпийски комитет (МОК) стартира процедура срещу 28 руски спортисти, участвали на Олимпийските игри в Сочи през 2014-а година. Решението днес е взето на базата на втория доклад на Комисията Макларън, която разследва масовата употреба на допинг от руските спортисти. 

В резултат на действията на МОК, международната федерация по ски (ФИС) наложи временни наказания на шестима неназовани състезатели по ски-бягане от Русия.

А канадският адвокат Ричард Макларън, назначен като независим разследващ от Световната антидопингова агенция (УАДА), обяви доказателства за манипулации на проби на 28 спортисти. В докладът му се описва целият този процес, при който са уличени повече от 1000 руски спортисти, като финансирано от държавата масово допингово състезание. Руският президент Владимир Путин заяви, че е наясно с проблема с допинг при спортистите, но не приема, че това е държавна политика. 

"Дадени са 28 атлети, при които има доказателства за манипулиране на проби. Те вече са репатрирани обратно в Лозана в Антидопинговата лаборатория, където повторният анализ на тези проби вече е започнал. Целта му е да се намери всякакви неблагоприятни аналитични констатации (AAFs), се казва в изявлението на МОК./БТА