За трета поредна година турнирът по фигурно пързаляне фокусира огромен интерес и е сред най-очакваните спортни събития през зимата. В  надпреварата ще участват над 300 състезатели, които от утре до неделя ще  определят най-добрите в стартовете, валидни за Европейската купа при  младите, съобщава www.sofia2018.bg. От тази зима турнирът е част от  програмата на София – Европейска столица на спорта.

„Искам да поздравя участниците в турнира, да им пожелая успех и да  приветствам с "Добре дошъл" най-великия треньор в този спорт, посещавал  България – Алексей Мишин,“ това заяви на специално организирана пресконференция Анатоли  Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта,  преди да връчи на именития наставник възпоменателен медал от името на  кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проф. Мишин е в България за Семинара с треньори и специалисти, който  предхожда турнира София Трофи. Руският наставник благодари за вниманието  и похвали организаторите и ръководстовто на БФ кънки за очевидния  прогрес, който бележи българското фигурно пързаляне в последните години.  
„Имате много талантливи деца, вече и добри специалисти и за това съм  убеден, че в скоро време ще регистрирате големи успехи. Радвам се, че  съм гост на София – Европейската столица на спорта и съм изумен от  великолепния слоган който имате: "Обичам спорта, Обичам София!“ Идвам от  Санкт Петербург и горещо ще препоръчам подобна инициатива и подобен  слоган, защото е много важно да си отдаден на спорта и да обичаш  живота,“ заяви развълнуваният Алексаей Мишин, преди да изкаже съжаление  за драконовските и според него незаслужени санкции срещу руските  спортисти в световен мащаб напоследък.

София Трофи

На срещата с медиите присъстваха още Татяна Йорданова, председател на БФ  по кънки, най-добрата ни млада състезателка Александра Фейгин, плюс Ина  Лутай и Силвия Демирева от организаторите.

Йорданова и Демирева също бяха отличени с плакети от името на столичния  кмет за приноса си в развитието на фигурното пързаляне и постоянството в  налагането на младите таланти. „За мен е чест, че тук, в ИнфоЦентър  София 2018 можем да приветстваме толкова авторитетни гости и то точно в  годината, когато София е Европейска столица на спорта. Започва много  силен турнир, в който ще участват 75 българи, а след по-малко от месец  ни предстои да сме домакини на Световното първенство за младежи, което  ще събере тук, в българската столица най-добрите млади надежди на  планетата,“ каза Йорданова.

Александра Фейгин разказа за своята подготовка и целите си, както за  предстоящия турнир, така и за близкото бъдеще. Въпреки, че има квота за участие при жените, възрастовата граница все още не позволява на  15-годишната българка да се състезава с дамите.
Стана ясно, че турнирът София Трофи ще е контролно за определяне състава  на България за Световното първенство в началото на март в София.