Якуб Врана вкара победен гол 4:38 минути преди финалната сирена, а Брейдън Холтби отрази 45 удара при успеха на Вашингтон с 6:3 срещу Питсбърг в пети мач от серията в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

По този начин Капс поведоха с 3-2 победи, а същото направи и Уинипег след 6:2 като гост срещу другия финалист от миналия сезон Нешвил. Сериите в тези полуфинали в конференциите продължава да са равностойни и изключително завързани. 

Врана, който записа и две асистенции, получи място в първата нападателна линия редом с Алекс Овечкин и Евгени Кузнецов, за да замени контузения Деванте Смит-Пели. Той не разочарова, след като подаде на Кузнецов за изравнителния гол 52 секунди след началото на последната третина, а по-късно се възползва от пас на Овечкин и вкара за 4:3.

Джон Карлсон и Брет Конъли се разписаха за Капс през 33 секунди в първата част, а Ти Джей Оши и Ларс Елер бяха точни на празна мрежа в края на срещата. Това остави Вашингтон на победа от участие във финалната серия на Източната конференция, което не се е случвало до момента в престоя на Алекс Овечкин в клуба.

Джейми Олексяк, Сидни Кросби и Патрик Хорнквист вкараха головете за Питсбърг, който е домакин на следващия мач в понеделник.

Кайл Конър вкара два гола и подаде за трети при победата на Уинипег срещу носителя на трофея на президента Нешвил. Така Джетс, които участват за първи път в историята си във втория кръг на плейофите, получиха шанс да затворят серията срещу вицешампионите в мач номер 6 като домакини в понеделник.

Конър Хелебюк спаси 38 удара на вратата на Уинипег, а Дъстин Бъфлин и Марк Шайфеле завършиха срещата с по гол и асистенция. Пол Щастни и Матийо Перо също се разписаха за Джетс, които нанизаха четири шайби от 14 удара във втората третина. Блейк Уийлър пък завърши с три асистенции, а Николай Елерс добави още две.

Яник Уебър и Райън Йохансен вкараха по един гол за Нешвил, а Пека Рине, който е сред финалистите за трофея за най-добър вратар, беше изваден от игра за трети път по време на тазгодишните плейофи. Той допусна шест гола в 26 удара. /БТА