С огромен брой именити хокеисти от НХЛ започва 82-ото световно първенство по хокей на лед в Дания. За разлика от Олимпийските игри по-рано през годината, където състезатели от най-силното клубно първенство нямаха право да участват, Мондиалът ще предложи на зрителите състави с редица звезди от задокеанската лига.

Най-голямата сред тях е реализаторът №1 по точки през редовната кампанията в НХЛ - Конър Макдейвид (който ще бъде капитан на Канада), сънародниците му Райън Нюджънт-Хопкинс, Мат Барзал, Райън О'Райли и Джордан Ебърле, нападателите на САЩ Патрик Кейн, Дилан Ларкин и Джони Годро, финландците Себастиан Ахо и Микаел Гранлунд, шведите Джон Клингберг, Оливер Екман-Ларсон, Рикард Ракел, чехът Томаш Плеканец и др. Към този списък могат да се добавят още водещи хокеисти от НХЛ, които след отпадане на клубовете им от плейофите за Купа "Стенли" ще могат, при желание и възможност, да подсилят своите национални състави. Именно за това и в селекциите на участващите отбори има по няколко свободни места в заявките им за турнира. Сред играещите в клубове от Европа хокеисти са магическият център Павел Дацюк, изгряващата звезда на Русия Кирил Капризов и другият герой от олимпийските игри за Сборная Никита Гусев, обещаващият талант на Тре Крунур Елиас Петерсон, младaта надежда на Чехия Мартин Нечас и др.

Шампионатът, на който Дания за пръв път в историята си ще домакинства, ще се проведе в столицата Копенхаген в "Роял Арена" и Хернинг в "Юске Банк Боксен", като мачовете от финалната четворка ще са изцяло в столицата. Световното ще продължи до 20-ти май,  когато ще се състоят мачът за бронзовите медали и финалът.

16-тте тима са разделени в две групи, като в "А" попадат съставите на настоящия първенец Швеция, бронзовият медалист от предишните две издания Русия, Чехия, Словакия, Швейцария, Беларус, Франция и единият от новаците в елитната дивизия - Австрия. Двубоите от тази осмица ще се проведат в Копенхаген. В група "В" са вицешампионът от миналата година Канада, САЩ, Финландия, Дания, Норвегия, Германия, Латвия и абсолютният дебютант на това ниво отбор на Южна Корея. Всички срещи от тази група ще се играят в Хернинг.

Първите четири тима от всяка група се класират за 1/4-финалите, където играят "на кръст", а съставите, заели последните места в двата потока, изпадат в долната дивизия 1А (изключение има за отбора на Словакия, който ще бъде домакин на следващото световно и в случай, че остане последен в своята група, ще отпадне заелият седмо място тим).

В първия ден от надпреварата ще се проведат четири мача - Русия - Франция и Швеция - Беларус от група "А",както и голямото дерби САЩ - Канада и Германия - Дания от група "В".

Мачовете могат да се гледат по специалния канал на Международната федерация по хокей на лед - youtube.com/user/icehockey).