Финландката Кайса Макарайнен спечели преследването на 10 километра от Световната купа по биатлон в Тюмен (Русия), предпоследен старт за сезона.

Тя направи две грешки в четирите си стрелби и финишира за 30:52.7 минути, за да запише втора победа за сезона и общо 23-а в кариерата си.  Втора се класира Ане Бескон (Франция) с една грешка и пасив от 0.2, а трета е двукратната олимпийска шампионка Лаура Далмайер (Германия) с една пропусната мишена и изоставане от 17.5 секунди. Даря Домрачова (Беларус) завърши четвърта с три грешки и изоставане от 35.1 секунди, а 33-годишната Анастасия Кузмина е шеста с четири пропуснати мишени и пасив от 59.9 секунди.

Състезанието премина без българско участие. След победата Макарайнен излезе начело в класирането за Световната купа кръг преди края на сезона със 799 точки. Втора само с 5 точки по-малко е Кузмина (794), а трета е Домрачова със 744 точки. Носителката на Световната купа ще стане ясно след утрешния масов старт в Тюмен. Анастасия Кузмнина спечели малката световна купа в преследването. Тя събра 301 точки, с 21 точки поведе от Макарайнен. Далмайер е трета с 271 точки. Световната купа по биатлон завършва утре с масов старт за мъже и за жени в руския зимен център Тюмен./БТА