Французинът Мартен Фуркад спечели четвърта световна купа за сезона, след като триумфира в преследването на 12.5 километра в руския зимен център Тюмен.

29-годишният Фуркад, който в четвъртък завоюва за рекорден седми пореден път Световната купа по биатлон, взе малкия кристален глобус и в преследването. Той вече си осигури малките купи в индивидуалната дисциплина и в спринта и има общо 23 трофея от Световната купа в кариерата си. 

В неделя Фуркад може да вземе още един малък кристален глобус в последния старт за сезона - този в масовия старт, където също води убедително в класирането.

Петкратният олимпийски шампион Фуркад спечели преследването, след като измина трасето за 32:09.7 минути и направи само една грешка в последната от четирите стрелби. Така той записа девета победа за сезона и 74-а в кариерата си. Фуркад зае място на подиума във всичките 20 старта през 2017/2018, в които участва. Той пропусна само едно състезание.

Втори на 47.9 секунди също с една грешка финишира Йоханес Тингес Бьо (Норвегия), който ще завърши втори в генералното класиране за Световната купа и втори в подреждането в дисциплината. Бьо раздели малката световна купа в индивидуалната дисциплина с Фуркад.

Трети на 1:08.4 минути е Лукас Хофер (Италия), който повали всичките 20 мишени.

От българите с най-предно класиране е Владимир Илиев - 40-и със седем грешки и изоставане от 4:49.5 минути. Красимир Анев завърши на 41-о място с четири пропуснати мишени и пасив от 5:06.7 минути, а Антон Синапов е 55-и от 57 завършили със седем грешки в стрелбата и на 6:50.6 минути след победителя.

В класирането за Световната купа кръг преди края на сезона Фуркад е недостижим на върха със 1116 точки. Втори е Йоханес Тингес Бьо (Норвегия) със 1006 точки, а трети - Антон Шипулин (Русия) с 685 точки. Красимир Анев е 34-и в класирането за СК със 174 точки, Владимир Илиев заема 59-о място с 46 точки, а Антон Синапов е 92-и със 7 точки. 

В класирането за малката световна купа в преследването Фуркас спечели с 396 точки, с 32 точки повече от Бьо.

Преследването за жени е по-късно днес, а борбата за Световната купа продължава между Анастасия Кузмина (Словакия), Кайса Макарайнен (Финландия) и Даря Домрачова (Беларус)./БТА