Норвежецът Йоханес Клаебо спечели за първи път в кариерата си Световната купа по ски-бягане. Това е пореден успех за 21-годишния Клаебо, който завоюва три титли на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018 - в индивидуалния спринт в класически стил, в отборния спринт в свободен стил и с щафетата на Норвегия на 4 по 10 километра.

Скандинавецът финишира 25-и с изоставане от 1:45.8 минути в преследването на 15 километра свободен стил от финалите в шведския зимен център Фалун, но това му беше достатъчно, за да завърши начело в генералното класиране. Той става най-младият носител на Световната купа в историята.

Норвежецът побеждава рекордното постижение на шведа Гунде Сван, който беше 22-годишен, когато спечели първата от петте си Световни купи през 1984 година.

Иначе руснакът Александър Болшунов спечели последното състезание за сезона. 21-годишният състезател, който спечели три сребърни и един бронзов медал на игрите в Пьонгчанг, беше най-бърз по трасето и финишира за 35.03.3 минути.

За него това е втори успех в кариерата за Световната купа, след като вчера победи в масовия старт на 15 километра класически стил. Болшунов завършва на пето място в генералното класиране за Световната купа с 1152 точки.

Втори на 47.1 секунди в днешния последен старт финишира Алекс Харви (Канада), а трети на 47.5 секунди е Дарио Колоня (Швейцария) .

Клаебо спечели Световната купа, след като завърши на върха в генералното класиране с 1409 точки, Колоня е втори с 1290 точки, а трети се нарежда Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия) с 1261 точки. Норвежецът спечели малката световна купа в спринта, а Колоня завоюва малкия кристален глобус в дистанционните дисциплини с 698 точки. /БТА