Норвежецът Александър Аамод Килде спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в италианския зимен център Вал Гардена. Състезанието беше прекъснато за около 30 минути след тежко падене на швейцареца Марк Гизин, който беше откаран с хеликоптер в болница.

26-годишният Килде финишира за 1:56.13 минути. Така той записа втора победа в тази дисциплина и трета в кариерата си за Световната купа. По-рано този месец Килде беше трети в супергигантския слалом в Бийвър Крийг (САЩ).

Втори на 86 стотни от секундата остана Макс Франц (Австрия), а трети на 92 стотни завърши световният шампион в дисциплината Беат Фойц (Швейцария). 

Спускането във Вал Гардена беше прекъснато за около половин час след ужасяващо падене на швейцареца Марк Гизин, който беше с 18-и стартов номер. 

30-годишният швейцарец загуби контрол върху ските при един скок, летейки във въздуха и се приземи тежко странично и по гръб на пистата. Той изглеждаше в безсъзнание преди лекарите и други служители по трасето да пристигнат на мястото на инцидента. След това на пистата кацна хеликоптер, който откара Гизин в близката болница.

Олимпийският шампион в спускането от Пьончан 2018 и победител от вчерашния супергигантски слалом във Вал Гардена Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) остана седми с 1:57.21 минути. Той имаше малшанса да бъде със следващ стартов номер след Марк Гизин, а прекъсването вероятно се отрази на концентрацията му.

След второто си място днес Макс Франц оглави генералното класирането за Световната купа с 340 точки. Втори с 333 точки в Свиндал, а след него е Мауро Кавизел (Швейцария) с 283 точки.

В подреждането за малката световна купа в спускането водят Макс Франц и Беат Фойц с по 200 точки, а Аксел Лунд Свиндал е на трета позиция със 128 точки./БТА