До два дни ще стане ясно дали Катрин Маноилова ще може да участва на Световното първенство по шорттрек, което ще се проведе от 8 до 10 март в "Арена Армеец" в София. Тя е паднала по време на тренировка в Зимния дворец миналата събота и е с контузия в главата, обяви тийм лидерът на националния ни отбор Евгения Раданова по време на представянето на състезателите.

"Катрин е добре, но във вторник ще й бъдат направени нови изследвания, след което ще стане ясно дали може да участва в състезанието. Ако тя отпадне, на нейно място в индивидуалното ще бъде включен друг състезател, но няма да имаме възможност да участваме в щафетата. Аз обаче вярвам и се надявам тя да бъде с нас", заяви Раданова.

Трикратната медалистка от Олимпийски игри обяви още, че всичко по отношение на организацията до момента е нормално, а първите отзиви за състоянието на леда са изключително положителни. Заради многото ангажименти, Раданова все още не е успяла лично да се увери в качеството на пързалката, но добави, че си носи кънките и ще го направи при първа възможност.

Към момента за България са заявени Катрин Маноилова, Зорница Пенчева и Анна Якимова, към които в щафетата ще се присъедини и Лилия Джустрова. При мъжете ще разчитаме на Димитър Георгиев и 16-годишния дебютант Калоян Ангелов. Състезателите също изразиха задоволство от състоянието на леда, който определиха като много бърз.

"Нов лед, трябваше да го опитаме. Всичко беше перфектно", заяви Зорница Пенчева. "Надявам се да поставим много лични постижения. Ще дадем всичко от себе си", каза и дебютантът Калоян Ангелов. Всички изразиха увереност, че Катрин Маноилова ще се възстанови и ще участва в шампионата.

"Очаквам Кет да се оправи възможно най-бързо, за да се предствавим добре в щафетата", каза Анна Якимова. "Щафетата ще я има. Кет ще се оправи. Работихме усърдно и се сработихме добре през последните два месеца", каза заявената за отборното състезание Лилия Джустрова.

Димитър Георгиев пък изрази надежда скоро България да има щафета и при мъжете. Треньори на националния отбор са Юлиан Ангелов, Кирил Пандов и Мартин Гюров.