Канадците Джон Морис и Кейтлин Лоус си осигуриха участие на полуфиналите в турнира по кърлинг за смесени отбори от олимпийските игри в Пьончан, след като записаха две победи в третия ден.

"Кленовите листа" се наложиха над швейцарците Джени Перет и Мартин Рос със 7:2 в шест една, а след това победиха с 8:2 руснаците Анастасия Бризгалова и Александър Крушелничкий, които се състезават под олимпийски флаг.

Морис и Лоус, които имат по една олимпийска титла от отборите за мъже и жени, спечели пет поредни двубоя, след като загубиха срещу Норвегия в дебютния ден на този спорт на зимни игри.

Канадците поведоха с 6:2 срещу Швейцария след пет енда, а камъкът на европейците беше избутан от дома, център на концентричните кръгове, във финалното плъзгане в шестия енд. С това Морис и Лоус спечелиха и петата си поредна победа от шест мача в турнира.

Канада поведе с 4:0 срещу руснаците до третия енд, а две точки в четвъртия реално сложиха край на спора.

Канадците се превърнаха във фаворити на олимпиадата, но имат само два подиума в смесените отбори, където играта е доста по-бърза и хаотична от нормалното. Те са сребърни медалисти от световното първенство през 2017-а година и бронзови от 2009-а.

Норвегия, Швейцария и Олимпийските спортисти от Русия (ОСР) делят второто място с баланс 4-2./БТА