Националният олимпийски комитет на Швеция избра своя знаменосец за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пьонгчанг. Делегацията на скандинавската страна ще бъде водена от състезателя по кърлинг Никлас Един.

Той наследява ски бегача Андерс Сьодергрен, който бе знаменосец на шведите на Игрите в Сочи. През 2010-а година във Ванкувър с тази чест бе удостоен хокеистът Петер Форсберг, а четири години по-рано в Торино - алпийката Аня Персон.

"Благодарен съм за това решение, чест е да си в тази роля заедно с другите знаменосци. Това означава, че вървиш на прав път. Ще се опитам да се насладя на тези моменти, такова нещо се случва веднъж в живота", коментира Един.

"За първи път наш знаменосец ще бъде състезател по кърлинг. Това е добър вид спорт, а Никлас е чудесно момче и достоен представител на Швеция", обяви ръководителят на олимпийския комитет на страната Петер Рейнебо.

Никлас Един е капитан на отбора по кърлинг на Швеция, завоюва бронз на Олимпиадата през 2014-а година, също така е двукратен световен шампион и шесткратен европейски.

Церемонията по откриването на Игрите в Пьонгчанг ще се състои на 9 февруари. /БГНЕС