Испанецът Хавиер Фернандес спечели за трети път в кариерата си титлата при мъжете на европейското първенство по фигурно пързаляне в Стокхолм. 23-годишният Фернандес е шампион на Европа за последните три поредни години, с което се изравни до легенди като Алексей Ягудин, Евгени Плюшченко и Бриан Жубер.

За последно три поредни титли спечели Александър Фадеев от бившия СССР (1987-1989). Испанецът завърши с близо 27 точки разлика пред Максим Ковтун от Русия. Ковтун се нареди четвърти в кратката програма, но след второ място във волната взе среброто с 235.68 точки. За него това е първи медал от европейско първенство. Бронзовото отличие завоюва друг представител на Русия Сергей Воронов с 233.05 точки, който миналата година беше втори. Фернандес направи грешки в съчетанието си по музика от "Севилския бръснар", като падна и не успя да изпълни четворен салхоф, но още след кратката програма имаше убедителна преднина, а и останалите му компоненти във волната програма бяха на ниво.

В топ 6 са още Алексей Биченко (Израел) с 220.22 точки, Михал Брезина (Чехия) с 220.11 токчи, който беше трети след кратката програма и Петер Либерс (Германия) с 213.57 точки. Европейското първенство продължава днес с волната програма при жените, а в неделя завършва с волната програма при спортните двойки, където ще участват българите Елисавета Макарова и Лери Кенчадзе./БТА