"Определено имате младежи, които имат потенциала на Петър Попангелов. Но, уви, само талант не е достатъчен", сподели ски-легендата Марк Жирардели в специално интервю преди старта на ски сезона в Банско.

- Минаха доста години от първото ви посещение в Банско - как намирате курорта в момента? Чувствате ли положителната промяна?

- За тези 10 години Банско се превърна от малко и неизвестно градче с 1 лифт и 1 влек в топ  дестинация, разпознаваема в целия свят. Tова се случи благодарение на успешните домакинства на Световните купи по ски. Можем да кажем, че Банско се качи на върха на елхата на Световните ски дестинации.

- Как може да продължи развитието на Банско в тази позитивна посока?

- Такъв тип бизнес трябва непрекъснато да се развива и да се подобрява чрез инвестиции.   

- Как се чувствате, когато се върнете в България? Имате ли усещането, че вече сте наполовина българин?

- Почти. Доста от хората тук ме познават и си говорят с мен, когато ме видят. Но това се случва и у дома, когато се срещна с българи. Изглежда, че в България хората много се интересуват от зимни спортове, защото държавата се развива изключително много в тази посока. Истината е, че много мои приятели се влюбиха в страната – в уникалната природа, в уюта и гостоприемството, което получават тук.  

- Какво мислите за бъдещето на българските таланти в ски дисциплините - виждате ли бъдеща звезда, която да завладее световните върхове?

- Това не е толкова лесно. Днес определено има младежи, които имат потенциала на Петър Попангелов. Но, уви, само талант не е достатъчен. Като си помислите колко труд, упорство и усилия е положил Петър за да постигне всичките си успехи – всички тези години на интензивни тренировки – това е вид посвещаване на спорта. Не всеки е готов да се отдаде така истински на ските, но силно вярвам, че българите са сърцати спортисти, които дават всичко от себе си и съвсем скоро ще видим и българска звезда в ските.

- Каква е за вас формулата на успеха?

- Формулата на успеха е много лесна: Издръжливостта побеждава таланта – както в спорта, така и в живота. Човек трябва да премине през много дълбоки пропасти преди да стигне до големия успех, а за това се иска освен талант и много упорство.

- Какъв е съвет бихте дали на всички младежи, които мечтаят за вашите спортни успехи?

- За да станеш топ-състезател, трябва да мразиш посредствеността. Страстта към спорта трябва да бъде подхранвана в съревнование с най-добрите, докато не успееш да ги победиш. А когато стигнете до това ниво – е, тогава можете да ми се обадите за допълнителни съвети, хаха!

- С какво се занимавате в момента – имате ли нова страст - хоби или може би ново професионално амплоа?

- Целият ми живот е страст. Но на първо място в живота ми винаги е семейството, а след това със сигурност идват ските. Освен насърчаване на спорта и туризма в Банско, организирам доста ски-събития. В свободното си време обичам да ходя на екскурзия в планината, харесвам скално катерене, голф, летене с хеликоптер, пътуване по света и запознаване с нови култури и приятели.

- Какво очаквате от откриването на сезона в Банско на 13 декември?     

- Много съм развълнуван, защото моя добър приятел – един от най-добрите ски състезатели - Щефан Еберхартер, ще участва също. За първи път ще проведем състезание, в което Щефан, Петър Попангелов и аз ще се състезаваме в отбори с аматьори. Силно се надявам това да насърчи децата да започнат да се занимават със зимни спортове, защото спортът учи на дисциплина, воля и уважение към конкуренцията. И нека най-бързите победят!