Многократният носител на Световната купа по ски-алпийски дисциплини, многократен шампион и призьор от Олимпийски игри и световни първенства Марк Жирардели поставя Банско в "Топ 25" на ски-курортите в света. Така той отговори на въпрос по време на пресконференция при откриването на новия скисезон в курорта в Пирин планина. По този повод Жирардели участва заедно със световния шампион в спускането от 2003 година Михаел Валххофер и легендата на българските ски Петър Попангелов и в атрактивно шоу "Победи шампионите" на писта "Алберто Томба".

"Горд съм, че Банско е между петте ски-курорта в света, където в рамките на един сезон ще има четири старта за Световната купа", заяви мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков, чийто учител в ските през последните години е самият Жирардели и двамата са добри приятели. Те са и почетни граждани на Банско заради приноса им за популяризирането и развитието на този български курорт, спечелил признанието да бъде обявен за зимна столица на Балканите. Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков каза, че за предстоящите през февруари в два последователни уикенда по два старта за Световната купа на най-добрите алпийци в света при мъжете и жените Банско вече направи успешна репетиция.

"Миналата зима градът беше перфектен домакин на състезания за Световната купа, а предстоящите стартове ще допринесат много за престижа на България", отбеляза министър Нейков. Кметът на община Банско Георги Икономов заяви, че е оптимист и че, общинската управа ще направи всичко необходимо и по най-добрия начин не само за тези отговорни стартове и съпътстващите ги събития, но и за един нов успешен туристически сезон. Петър Попангелов също пожела много сняг, повече туристи и успешен сезон на Банско. Своите приятни впечатения от скизоната в Пирин планина сподели и Михаел Вяалххофер. Той каза, че е получил преди да дойде тук представа за най-успешно развиващия се български зимен курорт от предавания на австрийската телевизия. Валххофер се надява да се появят нови Попангеловци и български алпийци да намират място в десетката на стартовете за Световната купа.

"Надявам се, че това, което днес направихме, е добро начало за един труден и тежък сезон, който ни очаква", коментира председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев. "Огромното предизвикателство за федерацията е, че България да бъде домакин на четири старта за Световната купа в Банско и на два - за европейската в Пампорово. Това са събития от такъв ранг, че никакви грешки не бива да се допускат", каза още той. Според него всички тези състезания са изключителен тест за федерацията и екипа, ангажиран в подготовката им. "Подобно събитие ще изстреля България много високо в света на спорта", каза Минев. Той се надява отново организацията да бъде перфектна, както бе миналата година, когато Банско бе домакин на стартове на Световната купа за мъже.