Една от най-големите атракции на Олимпиадата във Ванкувър – ганайският скиор Кваме Нкрумах-Ачеампонг изпълни мечтата си. Тъмнокожият скиор, който за първи път е видял сняг преди 5 години, бе един от участниците в слалома при мъжете.

Ганаецът, който стартира с последен 102-и номер, имаше една единствена цел – да изпревари скиор от държава, в която има планина. И той успя!

От 102-а стартирали завършиха едва 54, като сред тях бе и храбрият ганаец, който успя да изпревари албанеца Ерьон Тола и по този начин изпълни мечтата си. Нкрумах-Ачеампонг завърши 53-и с време 1:09.08 минути, което беше с 21.29 секунди по-бавно от лидера след първия манш Джулиано Рацоли от Италия. Тола пък остана на цели 46.15 секунди зад Рацоли и така успя да помогне за осъществяването на мечтата.

Кваме продължи подвига си и във втория манш, където също успя да завърши, на 43.28 секунди след времето на олимпийския шампион Рацоли. Така ганаецът отново остави Тола зад себе си и в крайна сметка зае 48-о място от 49 завършили скиори.