Аномалията в ски-алпийските дисциплини на XXI-те зимни олимпийски игри Кмаве Нкрумах-Ачеампонг ще направи тест срещу природата в събота в Уистлър. Носителят на ганайския флаг във Ванкувър, който е също така първи и единствен представител на страната си на зимни игри, няма да се бори за медал в слалома. Неговата цел е да изпревари състезател от страна, която има сняг.

„Целта ми е да победя състезател от държава, в която вали сняг. Ние нямаме голям бюджет като този на австрийския ски-отбор. Някои от тези момчета карат ски още от малки. За това ще бъда щастлив, ако успея да изпреваря някое от тези момчета”, заяви Кмаве Нкрумах-Ачеампонг, известен още с прякора си „Снежния леопард”, който произлиза от отличителния състезателен екип, с който ганаецът ще се пусне в слалома.

Ексцентричният ганаец, който е роден преди 33 години в шотландската столица Глазгоу, няма намерение да се отделя от ски-алпийските дисциплини след края на олимпиадата. Той иска да развие специална програма за развитие на ските в страната си и да открие писта за ски на трева, която да наподобява тази в Уистлър.

„Пистата в Уистлър е фантастична. Тя е хубава и заледена. За мен състезанията на сняг са ново и хубаво преживяване. Тези ски издават доста по-различен звук и помагат за придържането в правилната линия на спускане. Пистата няма и много големи неравности. Чувствам се като в рая”, заяви изпълненият с нетърпение за слалома в събота „Снежен леопард” от Гана.