Президентът на БФСки Цеко Минев заяви, че Сдружението на ски учителите е отделено от държавата и като цяло това, че вече не е монопол при обучаването на ски инструктори е причина за протестите му.

Минев заяви пред БГНЕС, че няма нищо вярно в мненията на хора от сдружението, които твърдяха, че са дискриминирани от БФСки и нямат право да си вадят карти за лифта. Истинската причина е, че спрямо закона, единствено държавна институция има правото да обучава ски инструктори, а самото сдружение е частно. Това е причината и операторът на ски съоръженията във Витоша да предпочита новоизградената школа за ски учители на БФСки, а не сдружението.

„Измислили са си нещо да протестират. БФСки реши да си възстанови направлението за ски инструктори. Едно време го е имало, но някак е станало частно. Можете да им проверите регистрите. Това сдружение от 1998 година е можело да обучава и квалифицира ски инструктори, без да има реално право за това. Дупка в закона. Тези хора усетиха, че монополът им се разбива”, сподели Минев.

„Напоследък оценките за ски инструкторите са слаби. Сдружението има за цел да бълва бройка инструктори, без да го интересува квалификацията им. Искат само да вземат парите. Ето защо първата година при нас нямаше такси за обучението. Хората полудяха, взеха им бизнеса”, продължи Минев.

Той разкри и какви случаи с квалификацията на ски инструкторите е имало: „Той кара на рало и тръгнал да те обучава да караш ски. Какви репорти има от курортите... Учител, който учи дете и детето си счупва крака. Други учители пък не познаваха района и се изгубваха. За тях пращаха спасителни екипи. Сдружението си има някаква регистрация в международната ски организация и затова си е тук. В България обаче няма закон, който да го признае. Всеки курорт е решил самостоятелно кой да признае, нашия или техния”.