Зимният дворец е домакин на шестото издание на международния турнир по фигурно пързаляне "София Трофи". Надпреварата ще продължи до 2 март, а в нея ще участват над 280 състезатели от 18 държави.
 
При жените за злато България ще разчита на Александра Фейгин, която има квота и за световното първенство в Стокхолм (Швеция). Преди турнира на родна земя Фейгин участва и в състезание в Естония. Там най-добрата ни фигуристка показа новата си волна програма и завърши на 4-то място в крайното класиране.
 
"Усещах голямо вълнение, може би, защото от доста време не бях участвала в международно състезание. Това оказва влияние. Аз самата се изненадах, че толкова много се притесних. Мисля, че се справих. И в двете програми имаше грешки, но те не бяха много сериозни. В момента работя над тях, за да не ги допусна в следващото състезание. Надявам се новата волна програма да успея да я покажа, колкото се може по-артистично. Надявам се да балансирам оценките за техническа сложност и артистичност, защото сега тази за техника е много по-висока.“, сподели пред БНР Александра Фейгин.
 
„Изработването на волна програма от разстояние е много сложно. Хореографът ми пращаше парчета от нея. Трябваше да я уча парче по парче. Сложно е, защото той не е до мен и не може да ми каже – това движение не се прави така или пък, че това движение не ми отива и да го смени. Но…мисля, че се получи. Ще се опитам или аз да отида при него, или той да дойде тук, за да може да я отработим и ако се наложи, да я допълним. Избрахме да поставим програмата на „Лунната соната“, защото този тип програми повече ми отиват. Повече ги усещам и ми е по-приятно да играя на такъв музикален съпровод“, разказа още състезателката на Ина и Андрей Лутай.
 
„За състезанието в София – ще се фокусирам върху това, че трябва да изпълня всичко чисто, на максимум. Излизам и правя това, което правя на тренировки. За световното първенство – изолацията там няма да ме притесни. Винаги на състезание се движа хотел - пързалка, пързалка - хотел. Почти никъде не излизам. Мисля, че ще се усети някакво напрежение, защото постоянно ще ни следят. Най-важното е, че ще има световно“, допълни Александра.