Германецът Инго Щоер изведе двойката си Альона Савченко-Роберт Шолкови до златото при спортните двойки в Загреб. Определено немският дует бе най-техничен и екстравагантен, но конкуренцията от страна на руските двойки не бе за пренебрегване. Среброто отиде при Мария Мукхортова-Максим Транков, бронзът взе втората руска двойка Йоко Кавагучи-Александър Смирнов.

По време на Олимпийските игри в Торино избухна грандиозен скандал с големия фигурист - Инго Щоер. Той бе обявен за агент на ЩАЗИ и не бе допуснат на територията на Италия. Альона и Роберт приеха тежко тази ситуация и в крайна сметка не успяха да стигнат до така жадуваното тогава злато. Сега голямата им амбиция са Олимпийските игри във Ванкувър.

Альона е родена в Киев на 19-ти януари 1984-та година, зодията й Козирог подсказва за работохолизъм и прекомерна амбиция. Високата 153 см, натурализирана за Германия украинка сега живее в Кемниц, хобито й е да слуша музика и чете класическа литература. Пет години по-голям от нея е Роберт, който е роден в Гриешвалд от смесен брак, резултатът от който е атлетичен мулат. Роберт е сравнително нисък за партньор в спортна двойка - 175 см.

За германската двойка това е втора европейска титла. Немската школа е определено с традиции в тази категория, след като уникалните Инго Щоер и Манди Вьотцел бяха световни шампиони за 1997-ма, а на шампионатите на Стария континент няколко години печелиха в компанията на силните тогава руски двойки. Инго, сега в ролята на треньор, отново е на върха, но над името му тегне и тежкото разкритие за работата му в ЩАЗИ.

„Тогава всички бяхме длъжни да докладваме след големи международни състезания. Дори не знаех, че съм агент,” оправдава постъпките си Инго Щоер, но петното винаги ще стои над името му…Миналото не може да бъде заличено, въпреки блясъка на настоящето…