От Световната атлетика (б.а. бившата IAAF), обявиха че след разговори с кмета на град Гдиня, Полша и Организаторите е било взето решение Световният шампионат по полумаратон да бъде отложен за месец октомври тази година. Причината е продължаващата несигурност, породена от разпространението на новия коронавирус в международен план.

Според лекоатлетическата централа настоящата международна ситуация би компрометирала сериозно събитието по това време, тъй като в момента много страни ограничават международните пътувания, като се позовават на карантини и съветват гражданите и организаторите на събития да избягват масови събирания.

Световната атлетика подчертава, че при вземането на това решение, на първо място са поставени здравето и благополучието на атлетите, длъжностните лица и зрителите.

Мнението на медицинския екип на атлетическата администрация, който е в контакт със Световната здравна организация (СЗО) е, че разпространението на коронавируса е на притеснително ниво в много страни и всички големи събития трябва да бъдат преразгледани.

В съобщението от Световната атлетика се казва още:

"Тази седмица работихме с местния организационен комитет, за да определим подходяща алтернативна дата както за града домакин, така и за елитните състезатели и се договорихме за 17 октомври тази година.
Поради изключителните усилия на полските организатори и ентусиазма на местната общност, това събитие на 29 март имаше за цел да включи масова надпревара с над 25 000 участници и се надяваме, че по-голямата част от тези състезатели ще бъдат в състояние да стартират заедно с нашите елитни атлети на новата дата.”

Припомняме, че Световната атлетика вече трябваше да отложи едно от основните събития в своя спортен календар. Заради епидемията от новия вирус Световният шампионат по лека атлетика в зала, който трябваше да се проведе в китайския град Нанджин между 13 и 15 март беше пренасрочен за 2021 г.