Възможностите за финансиране по програмите на ММС представи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев на спортните клубове във Видин. „Държавата осигурява много пари за спорт. Само за спорт за високи постижения през изминалата година бяха осигурени 70 милиона лева, а за настоящата – близо 80 милиона лева“, посочи министърът. Илиев добави, че в резултат от много по-внимателната, икономична, ефективна и целесъобразна политика, която екипът му води по отношение на публичния ресурс, предоставен от държавата, през изминалата година бяха отпуснати допълнителни над 3,2 милиона лева за олимпийска подготовка и близо 9 милиона лева за ремонт на държавните спортни училища с принципал ММС. В този контекст Илиев подчерта колко важни са мерките за прозрачност и посочи, че в новите договори с федерациите от настоящата година ще се съдържа задължителна клауза спортните централи да публикуват на интернет страниците си как са изразходили полученото финансово подпомагане от ММС. А от своя страна министерството ще публикува на своя сайт финансирането на всяка федерация по отделните програми.

Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева акцентира върху програмите за кадровото осигуряване по линия на олимпийските и неолимпийските спортове. От тази година се предвижда 15-процентно увеличение на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Проф. Дашева каза още, че с всяко свое действие екипът на ММС работи за утвърждаването и издигането на престижа на треньорската професия у нас. Заместник-министърът изтъкна важността на програмите за масовия спорт.

Преди срещата със спортните клубове министър Илиев посети покритата лекоатлетическа писта, ремонтирана със средства от ММС. Треньорът Мирослав Радуканов отбеляза, че откакто пистата е реновирана двойно повече деца са избрали да тренират и интересът им да спортуват активно се е повишил. Министър Илиев посети на място и градския стадион „Георги Бенковски“, построен преди повече от 60 години. Стадионът, на който играе футболният клуб „Бдин Видин“, се намира в лошо състояние като последните ремонти дейности са били извършени преди 15 години. От належащ ремонт се нуждае и гребната база.

В рамките на срещата със спортната общественост кметът на Видин д-р Цветан Ценков приветства осигурения от правителството равен достъп до финансиране от държавата на всяка една община в България на важни за нея проекти. Министър Илиев ще продължи утре срещите със спортните клубове в Монтана и Враца.