Президентът на българската федерация по бадминтон - Володя Златев, даде интервю за Gong.bg, в което заяви, че федерацията е изготвила екшън план. Целта е всяка година този спорт да има медал от голям шампионат. 

- Г-н Златев, отново сте избран за президент на федерацията, какво най-вече искате да промените в сравнение с първия ви мандат?

- Моят екшън план, както и на целия екип на федерацията е на първо място затвърждаване на успехите, които имаме в последните години. Целта ни е всяка година година да имаме медал от голям шампионат и искаме да продължи тенденцията сред младите, започната от Калояна Налбантова, с която много се гордеем. През 2022 тя стана европейска шампионка за втори път. Мъже и жени, юноши и девойки да вървят ръка за ръка. Друга цел ни е да увеличим дейността, свързана с обучение на преподаватели по физическо възпитание в българските училища, прилагайки програмата Shuttle time на световната федерация, която имплементирахме миналата година и обхванахме повече от 100 учителя в страната. Но тази година нашата амбиция е да ги удвоим. Целта ни е са “завоюваме” нови региони в страната. В момента като такива се очертават Разлог, Петрич, Сандански, в които бадминтонът досега не е бил така застъпен. Но вече започва създаването на нови клубове.

Нашата федерация е водеща в Източна Европа. Доказателство за това е присъствието ни на европейското във Франция. Амбицията ни е за девети пореден път от Барселона 1992 да завоюваме квоти за Олимпийските игри. Това, само по себе си е голям успех, защото при сингълите участват 32-ма от цял свят, а при двойките - първите 16. Имаме всички шансове да завоюваме 3 квоти, което ще ни даде стабилност и устойчиво развитие

- Как оценявате към момента нивото на родния бадминтон?

- Факт е, че в трудни времена като сегашните е все по-трудно намирането на допълнителни средства. Но ние успяхме, благодарение на две програми по Еразъм + да подпомогнем дейността на родния бадминтон. Едната програма е насочена изцяло към младите хора. Тя се казва eco racket. Чрез нея ще имплементираме новата дисциплина на световната федерация - air badminton. Tя е с по-различно перце, което не се влияе от вятъра и бадминтонът е подходящ да се играе на открито. Другото важно е, че имаме предстоящи европейски и олимпийски игри, които ще бъдат в Краков и в които ще класирае квоти за всички 5 олимпийски дисциплини.

- Как според вас спортът може да стане по-значим в България?

- Като федерация създадохме медиен борд с водещи журналисти. Целта е да засилим присъствието в национален ефир. Имаме обновена страница на фейсбук, инстаграм и интернет страница на федерацията, също ще имаме и присъствие в Tik Tok. От 3 години имаме и специален канал в Youtube - ние сме една от трите федерации в страната с подобен канал, в която отразяваме всички големи шампионати.

- Според вас какъв е шансът да се класираме Олимпийските игри в Париж догодина?

- Към настоящия момент на стартови позиции за класиране са три квоти. Цикълът започва април месец и е около 50 състезания. Сестри Стоеви са в топ 10, Калояна Налбантова на сингъл доближава първите 100, там се класират първите 80, а при мъжете Даниел Николов, който се доближи до стотицата, който също е в изходна, благоприятна позиция. Това са реалните неща за пробив на Олимпиадата, както сме го правили и досега.

- Може ли да обещаете нещо на феновете на бадминтона в България, което да бъде свършено през тези 4 години, в които трае мандатът ви?

- Пожелаваме успехите да се множат и бадминтонът да получи заслуженото място в общественото съзнание. Ние сме сред 8-те най-развити спорта по показатели и ракетен спорт номер едно. Целта ни е да задържим тези позиции и да имаме едно поколение достойни заместници на сестри Стоеви. Вече има юноши и девойки, които дават заявки за това. Освен това сме спорт с традиции в училищните първенства. Един от 6-те социално значими спорта на Европейския съюз. Амбицията ни е да ангажираме все повече училища.

- Колко е важна ролята на сестри Стоеви за българския бадминтон?

- Те са флагманът на българския бадминтон и пример за българския спорт. Добра визия и европейски титли, олимпийска титла в Баку - първата със златен медал. Те доказаха, че са топ двойка и топ 10 в света. Водещи състезатели, които дават пример на младите, което е много важно. Всичко това се дължи на отдадеността им към спорта.

Другото важно е, че нашият бадминтон тренировъчен център “Европа”, който място, където има необходимите условия, включително фитнес зали и възстановителни зали с терапевти.

Един от най-новите приложения - дигиталната платформата SportHub, която вдъхновява за активен начин на живот. Тя играе съществена роля за популяризирането не само на този спорт, но и на много други. Нейн създател е Иван Велков, а вдъхновението донякъде идва от съпругата му - Бистра Манева - републикански, европейски и балкански шампион именно по бадминтон. Това е първият спорт, в съчетание с още няколко ракетни спорта, с които стартира приложението.

“Бадминтонът конкретно търпи сериозно развитие през последните години. Има много зали и кортове по бадминтон. Една от причините е, че децата от съвсем малки започват с интереса към него, вече има и създадени много школи именно за него като пазарджишката, пловдивската, хасковската, които са с традиции в бадминтона. Според мен спортът се развива устойчиво и умерено.

Също има и сериозно присъствие на треньори, включително и такива в чужбина, където са доказани имена. България има традиции в този спорт. Партнираме си над 20 треньора по бадминтон, които вече се включиха в приложението и имаме силен отзвук сред цялата общност. Работим вече с почти всички по-известни зали. Планираме и събития с федерацята, така че да го популяризираме повече. Друго негово предимство е, че натоварването е подходящо за всички възрасти. Много е лесно да влезеш в него, защото федербалът е популярен за децата още от ранна възраст”, обобщава Иван Велков.