Федерацията на Бахрейн се облизва да привлече Карлос Насар евентуално след олимпиадата в Париж тази година, съобщава 24 часа.

Арабите вече имат висококачествен състезател в лицето на арменеца Гор Тигран Минасян. 29-годишният арменец смени националността си през 2022 г. и от този момент е един от най-силните състезатели в свръхтежка категория, като отстъпва единствено на великия грузинец Лаша Талахадзе, който поне в момента е недосегаем.

Минасян стана втори и трети в света за новата си родина, а спечели и безапелационно два пъти и азиатското първенство.

Преди години Карлос бе искан и от Катар, но отказа офертата. Той обясни, че това е заради треньора му Илиан Илиев, който щял да бъде много обиден, ако смени националността си. Илиев е откривателят на страхотния щангист, но загина нелепо, докато се качваше на високопланинската база в Белмекен през зимата.

Федерацията по щанги обяви и цените за европейското в София. До 15 януари билет за всички дни без достъп до тренировки, но с церемонията по откриването, струва само 100 лева, а след това става 250, като вече влиза и гледането на загрявката. Дневният билет ще бъде 20 лева, с изключение на първия ден, когато е откриването на 12 февруари и е 50 лева. Карлос трябва да вдига на 17 февруари от 17 часа, когато е категория до 89 килограма.

Роденият в Париж щангист е твърд фаворит за първото място в категорията, след като държи всички континентални рекорди, а подобри и световния в изтласкването на последното първенство на планетата. Още трима наши са с първи заявки на първенството.

Резултатите от европейското важат и за олимпийската квалификация, като в момента сред първите 10 в категориите си са Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов. Идват извън класирането и американците, защото тяхното първенство е във Венецуела, а те нямат право да влизат там заради скъсаните дипломатически отношения между двете държави.