Стилияна Николова заяви, че е удовлетворена от спечелената олимпийска квота за Игрите в Париж 2024 и бронзов медал в многобоя на Световното първенство по художествена гимнастика в София.

17-годишната българка направи изключителен дебют на шампионат на планетата при жените и завършва надпреварата с четири отличия след трите сребърни на финалите на отделните уреди на обръч, на бухалки и на лента.

"Чувствам се удовлетворена от този медал и от спечелената квота. Определено състезанието е тежко, но ние се бяхме подготвили за него психически и физически, така че беше една идея по-лесно, а и с изминалото Европейското първенство вече бях натрупала малко опит. Преди самото начало на абсолютно всичко ми беше най-трудно днес. Ние сме свикнали да играем всичките четири съчетания. На всяко едно състезание има финали, на които се играят четири съчетания, така че ние сме се подготвили", каза Николова след състезанието.

Тя призна, че е имала смели мечти преди първенството и е готова за още много тренировки в залата.

"Разбира се, че имах смели мечти и се радвам, че успях да ги сбъдна. Мисля, че на всеки един спортист му е ясно, че колкото по-нататък върви, толкова по-трудно ще става, а не по-лесно. Така че аз съм подготвена за всякакви препятствия и много работа в залата", коментира 17-годишната гимнастичка.

Другата българка Боряна Калейн пропусна шампионата заради вирусно заболяване и Николова пое отговорността да бъде единствената представителка на домакините при жените.

"Разбира се, това малко ми повлия, обаче се опитах да не позволя да ми влияе особено. Също така всички треньори, ръководството на федерацията ме подкрепяха, така че не го усетих чак толкова фатално", каза грацията и добави, че утре ще подкрепя в залата българските момичета от ансамбъла на финалите на отделните уреди.