Министерството на младежта и спорта стартира кампанията "Спортът е за всички" днес. В рамките на инициативата големите имена на българския спорт в специално заснети видео материали споделят за избора им да посветят живота си на спорта, за неговата движеща сила и за пътя им към успеха като реализирани личности и спортисти.

"Спортът изгражда уникални качества у нас - учи ни на дисциплина, на труд, да играем честно. Придобиваме самочувствие и увереност. Затова се обръщам към всички българи - намерете време да спортувате, защото това е инвестиция във Вас самите", призовава министърът на младежта и спорта Димитър Илиев във видео, публикувано в профила на ММС във фейсбук. Илиев се обръща и към децата, посочвайки че сега е моментът да изберат дали да останат пред електронните устройства или да се посветят на любим спорт и един ден да бъдат пример за подражание като нашите носители на олимпийски, световни и европейски титли, които се включиха в кампанията "Спортът е за всички". Министърът подчертава и огромната роля на родителите да мотивират децата си да започнат да тренират в името на здравословен и качествен начин на живот.

За да подобри достъпът до възможности за масов спорт, екипът на министър Илиев активно работи по програми за създаването на условия за повишаване на физическата активност и практикуването на спорт, както от децата, така и от възрастните. През настоящата година се реализират 237 проекта на спортни организации по 7 програми и дейности на ММС, които дават възможност на над 100 000 деца да спортуват. Обсъжда се също в бюджета за 2024 г. да се заложи увеличение на годишните средства за спорт за децата в детските градини, за учениците в училищата и за студентите в университетите.