Още през далечната 1889 г. Алеко Константинов и неговия приятел Никола Тантилов, впечатлени от загадъчната ни планина Витоша организират първото си съвместно изкачване на Черни връх. Те тръгват от София, преминават през с.Железница, стигат до Черни връх и слизат през с.Владая.

Вдъхновени от пътеписа на Тантилов за изкачването на Черни връх,
ТД Боерица превръщат прехода с. Железница - Черни връх -  с. Владая в традиционна и емблематична проява на дружеството през годините.

На 06.10.2018г. се дава начало на една нова традиция, а именно:
По стъпките на Алеко с приятел – състезание със социален характер.
Ще има късо трасе: с. Железница - Черни връх (~ 14 км) и
дълго трасе: с. Железница - Черни връх - с. Владая  (~ 30 км).
Състезателната единица е от минимум двама участници, базирайки сe на първото преминаване на маршрута от Алеко Константинов и Никола Тантилов.

Категориите в които отборите ще могат да са записват са две:
– Приятели
– Семейство

Организаторите от ТД Боерица и спортния клуб към дружеството SOS Планински Спортен Клуб имат за цел да запознаят повече хора с планината и да популяризират по-малко известни маршрути в любимата ни Витоша, осъществявайки съвместно изкачване, независимо дали с приятели или със семейството.

Всеки участник ще има възможност да се включи в каузата на организаторите: За възстановяването на емблематичната хижа Боерица и в подпомагането за събиране на средства за лечението на Анастасия в нейната тежка битка с левкемията.

Повече информация, може да научите тук и във фейсбук.


Състезанието е част от календара на София европейска столица на спорта 2018г. Съфинансирано e от Столична община и се осъществява с подкрепата на Pro Credit Bank.
Всеки записал се (участието е без заплащане) ще получи състезателен пакет с включен индивидуален номер и подарък.

“Опознай родината си, за да я обикнеш”

Какъв по-добър начин от това да отидеш на място и да изживееш историята!
Запознайте се с красотата на селата Железница и Владая, изкачете Черни връх по един панорамен маршрут наситен с изключителни гледки към Верила, Рила, Плана и Стара планина.

Може да ни намерите и във фейсбук: “По стъпките на Алеко с приятел

Последвай Алеко, регистрирай се на: www.postupkitenaaleko.com