През последните години манията по здравословното хранене достига невиждани величини. Днес темата за мазнините, протеините и излишните калории вълнува дори тийнейджърите. И докато всевъзможни диетолози, коучове и други се надпреварват да дават съвети за здравословен начин на живот, потребителите често се чувстват изгубени сред тоновете информация по темата. Ето защо избрахме да ви представим 5 от най-разпространените неистини, свързани със здравословното хранене.

МИТ №1
Био, еко и органик храните са по-вкусни и по-здравословни!
Може би най-голямата заблуда на здравословното хранене са гръмките определения, които производителите поставят на опаковките. Сигурни ли сме обаче какво точно означават тези наименования и наистина ли те гарантират по-високото качество на продукта? Отговор: не съвсем!  
Всеобщото вярване е, че храните с етикет „еко“ и „органик“ са отгледани по естествен път, не съдържат никаква химия и са гарантирано по-здравословни. Въпреки това има продукти като „био“ вафли и сладкиши, които съдържат също толкова вредни захари и хидрогенирани мазнини, колкото и нормалните такива. „Еко“ и „органик“ продуктите също могат да бъдат високо преработени и вредни за организма, въпреки че отговарят на стандартите за екологично земеделие и се торят по-малко. „Био“ захарта пак е захар! Извод: Не вярвайте на гръмките определения, а четете ситния шрифт. Ще се учудите колко „химия“ ще откриете в продукти, рекламирани като „био“ и „органик“.

МИТ №2
„Без захар“ значи без вредни подсладители.

Едва ли има човек, който се интересува от здравословно хранене и не знае колко вредна е захарта за организма. Една от първите препоръки на всеки уважаващ себе си диетолог или фитнес инструктор е да изключим захарта от дневното си меню. Значи ли това обаче, че продукт, който се рекламира с емблемата „без захар“ е непременно полезен? Не, разбира се. Съществуват множество заместители на захарта, които са не по-малко вредни от самата нея. Някои от тях дори невъзмутимо носят етикета „био“ – като сиропа от агаве например. Според редица известни учени той е сред най-вредните заместители на захарта, защото макар и екзотичен, е толкова силно преработен, че съдържа до 70-80% фруктоза. Това го нарежда до вече отлъчените от любителите на здравословно хранене подсладители като сукралоза и аспартам.
Извод: Търсете продукти с естествени подсладители като стевия и/или сушени плодове, които са прекрасни природни заместители на захарта, богати на витамини и минерали.  

МИТ №3
Всички мазнини са вредни, затова ще купувам обезмаслени продукти!

Безспорно високата консумация на мазнини предразполага към здравословни проблеми, сред които сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет. Съществуват обаче както вредни за организма мазнини – като наситените и транс-мазнините, така и изключително полезни, които осигуряват енергията, от която тялото ни се нуждае. Такива са простите ненаситени мазнини – естествен стимулант, спомагащ правилното функциониране на организма. Те се съдържат предимно в продукти с натурален произход като авокадото и ядките, както и в риби като сьомга, пъстърва и риба тон. Експертите препоръчват да избирате тях пред обезмаслените продукти, които си преминали множество химични обработки и са с висока концентрация на консерванти.
Извод: Когато купувате даден продукт, информирайте се не само за количеството мазнини в него, но и за произхода им – така ще разберете дали те са полезни или не. Избирайте продукти с естествени източници на мазнини.

МИТ №4
Ядките са свръх калорични и съдържат мазнини, следователно са вредни и не са диетични.

Още един доста популярен напоследък мит е, че за да постигнем перфектно тяло, трябва да ограничим приема на ядки като фъстъци, лешници, орехи, кашу и други. Истината обаче е, че ядките са богат източник на витални за организма хранителни вещества и микроелементи като белтъци, калций, магнезий, желязо и цинк, а също и на редица полезни витамини, сред които витамин Е, В6, както и изключително необходимата фолиева киселина, позната също като витамин В9, който тялото ни не може да произведе само и трудно задържа. Това са само част от причините да държим изключително на ядките в ежедневното си меню.
Извод: В никакъв случай не зачерквайте ядките от списъка си с полезни съставки, а изберете тези, които ще паснат най-точно на вкуса и нуждите ви.

МИТ №5
Протеинът си е протеин, без значение какъв вид е.

Всъщност потребителите масово не различават отделните видове протеин и това затруднява правилния избор на продукти с протеиново съдържание. Суроватъчният (млечен) е най-разпространеният вид, той е добре познат на специалистите, има отличен аминокиселинен профил и се усвоява най-бързо от организма. Казеинът е по-гъст от останалите и това го прави по-бавно усвоим от организма. За максимално протеиново засищане е най-добре да изберете продукт, който съчетава няколко различни вида протеин. Тъй като в повечето случаи пудрите са с основно съдържание само на един вид и с тях трудно можем да заместим цяло хранене – горещо ви препоръчваме да се насочите към протеиновите барове, особено онези, които отговарят на всички изброени до момента критерии. Спряхме се върху бранда Active choicе, защото най-точно се вписва във всичките ни критерии. Разгледай тук и избери най-подходящия за теб.
Извод: За оптимален здравословен ефект върху организма, търсете продукти, комбиниращи различни видове протеини.