Осмото издание на Асарел България Оупън беше открито с кратка, но много впечатляваща церемония в Панагюрище. Един от акцентите падна върху високото ниво на организация и популяризирането на града и региона като великолепен домакин на събития от такъв ранг.

„Самият факт, че в рамките на пет дни топ състезатели от 22 държави мерят сили в нашия прекрасен дом Арена Асарел е безспорно доказателство за нивото на турнира. Нашата компания „Асарел-Медет” АД винаги е подкрепяла, подкрепя и ще подкрепя спортните събития в Панагюрище и региона, а в момента откриваме най-значимото от всички тях”, сподели изпълнителният директор на „Асарел-Медет” АД инж. Николай Пелтеков.

Председателят на сдружение „Асарел България Оупън” г-н Асен Попниколов бе категоричен, че приемствеността от 2015 г. досега - период, в който домакините организираха осем турнира, е основополагаща за успехите, поставили България и Панагюрище на картата на световния тенис на маса.

„Отново тук, точно преди 10 години беше поставено началото на тази мечта, която днес е реалност. Спомням си завета на проф. Цоцорков и г-н Александър, чиято цел беше с този турнир Панагюрище да стане столица на тениса на маса и мисля, че това се случи. Години по-късно успяхме не само да запазим мястото си в световния елит, но и да дадем поле за развитие на най-младите таланти, като вече провеждаме и детски супер турнир”, подчерта Асен Попниколов.

За поредна година най-перспективните млади български състезатели по тенис на маса получиха стипендии на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Наградите бяха връчени от г-н Иван Александров, почетен председател на Сдружение „Асарел България Оупън“. През състезателната 2023-2024 отличени бяха Виктория Персова при момичетата и Виктор Димитров при момчетата.

Емоционални думи към участнициите и организаторите отправи и г-н Желяко Гагов – кмет на община Панагюрище: „Спортът минава през много усилия, често дори през пот и кръв. Но наградата за всичко това личи в моменти като настоящия, когато всички вие получавате признание. И макар често тенисът на маса да е определян като строго индивидуален спорт, той има силата да обединява”.