"Спомням си, когато България победи Франция. Лекувах болката с чаша шампанско", споделя Кловис Тетанже

Представете си чаша шампанско върху стара, дървена, средновековна маса във френски замък. Около вас е семейството ви, с което обсъждате ползотворен ли е бил денят за общия ви бизнес.

Точно така изглеждат вечерите в дома на Кловис Тетанже. Той ръководи Къщата за шампанско, чиято традиция датира от векове. Вече три поколения с гордост споделят, че бутилират култура, а клиентите им пият история.

Шампанското не е просто вино. То има култура зад себе си. Носи времената на замъците, на римляните, след това на войните. Това са различни глави от една книга. Части от една приказка. Във всяка бутилка, която произвеждаме, наливаме култура, история. Това е най-съкровено за нас”, разказва Кловис Тетанже, производител на френско шампанско.

Запознайте се със семейство Тетанже.  Французи, но най-вече – хора, впуснали се в изкуството да произвеждат вкус. Усещане.

„Шампанското носи дълбока символика, пази история, култура. Когато пиеш шампанско, пиеш същото вино като кралицата на Англия, като президента на Франция. Като най-великите актриси в Холивуд. Когато пиеш шампанско, мечтаеш”, добавя Кловис пред "Нова ТВ".

Шампанското е виното на кралете и кралят на вината. То е символ на щастие! На приятелството. Изкуството да живееш, радостта от живота.

Кловис Тетанже не харесва тежките вина. Цени елегантния вкус и финеса. Затова обожава работата си. Той и сестра му са начело на Къща за шампанско, която е на 100 години и днес изнася за 150 държави. Най-голямата гордост за мистър Тетанже е, че през вековете светът се е променял – архитектура, държавно управление, ценности, начин на живот.. Но едно е останало същото – вкусът на тяхното шампанско. И фамилията им върху всяка бутилка. Както е било и преди век.

„Преди 100 години семейството ми е купило много стара марка шампанско – на повече от 2 века и половина! Но тогава предците ми са го преименували и са сложили нашата фамилия върху бутилките” разказва с усмивка Кловис.

Основите полага пра-пра дядо му Пиер. По време на Първата световна война е войник. Заради смелостта си след края на битките се радва на признание, място в правителството на Франция .. и на ново призвание.

„Моят пра-пра дядо Пиер Тетанже е бил политик. Не знам защо през 30-те години, между двете световни войни, решил, че ще се занимава с шампанско. Това е било трудно време за шампанското!  На никой не му е било до това. Хора са умирали, а и царяла икономическа криза.

Въпреки това семейството ми се впуснало в това приключение по време на война, без изобщо да знаят дали ще успеят, без да имат културата, без да имат представа как се прави. Първата и единствена собственост, която пра--пра дядо ми купил през 1932 година, за да произвежда шампанско, е замък” разказва Тетанже.

Аз много харесвам футбола. Спомням си, когато България победи Франция в квалификациите за Световната купа. Беше много тъжно и баща ми ми предложи чаша шампанско, за да ми помогне да излекувам болката. Това проработи, но за около един час. И до ден днешен съм много тъжен", завършва Кловис.

Репортер: Виктория Бояджиева