Цанко Цанков стана световен шампион по ледено плуване на първенството в Талин, Естония. Българинът триумфира със златния медал по категоричен начин в ледените води на Балтийско море, финиширайки за 2:08.83 минути в дисциплината 200 метра свободен стил. 

„Постигнах целта, която си бях поставил – 2 световни титли по ледено плуване, затова днес ще откажем останалите две дисциплини от това първенството и ще се разходим до Хелзинки. Мисля, че си свършихме работата перфектно и го заслужавам. Условията бяха изключително екстремни. Температурата на водата пада малко под 0 градуса сутрин. Плуването при тези условия кара организма да работи в съвсем различен режим на работа. Трябваше да направя 18 дължини в ледените води. Имах добра подготовка”, разказа плувецът за „Здравей, България” по NOVА.

Той поясни, че за подобни състезания се финансира сам. „Разчитаме на спонсори. Надявам се след тези успехи да ни бъде по-лесно. Разходите ми за световно първенство са около 10 000 лв. Основата ми цел е да изплувам седемте най-трудни маратона в света. Ако завърша всички, ще бъда приет в международната зала на плувната слава в САЩ”, поясни Цанков.

Повече гледайте във видеото.