Днес президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката, спорта. Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

За заслуги в областта на спорта държавният глава Румен Радев удостои президента на БФХГ Илиана Раева с орден „Стара планина“ - първа степен, за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на спорта.

Предложението за награждаването бе на бившия министър на младежта и спорта - Весела Лечева. Решението беше прието в деня, в който Раева празнува своята 60-а годишнина.

Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи - като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши - треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на Треньорския съвет и председател на БФХГ.

За изключително големите му заслуги към Република България в областта на спорта, бе награден и Богдан Николов.

С най-висшето държавно отличие президентът награди и архитект Елко Хазан за родолюбивата му и просветителска дейност по отношение на приноса на България и нейния народ за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Проф. Рахамин Шекерджийски беше отличен с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги за развитието на науката и практиката в областта на фармацията в България.

Президентът Румен Радев удостои проф. Стефан Хаджитодоров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за заслуги в областта на науката. Васил Долапчиев беше отличен с орден „За гражданска заслуга“ втора степен за приноса му в защита на човешките права и свободи на хората със зрителни увреждания, тяхната социална интеграция и пълноценно приобщаване в обществения живот.