Говори председателят на управителния съвет на „Юнайтед груп” - новият собственик на NOVA. Никос Статопулос e управляващ партньор във водещата инвестиционна компания „Би Си Партнърс”, мажоритарен акционер в „Юнайтед груп”.

Защо избрахте България и защо точно сега?

- Бих казал, че България е една от най-привлекателните страни, според нас, за инвестиция в целия Европейски съюз в момента. България има много стабилна икономика, с брутен вътрешен продукт, който расте с 3-4% последните години. Този растеж е измежду най-високите в Европейския съюз.

Защо сега? Защо не преди пет години например? Заради кризата ли, за да можете да купите подобни компании малко по-евтино сега? Или причината е инвестиция за в бъдеще в тази страна?

- Бих искал да подчертая, че не инвестираме в държави, инвестираме в компании. Но в същото време не можем да пренебрегнем средата, в която инвестираме. Ние не търсим да инвестираме в евтини активи, а в компании, които имат потенциал за растеж. Смятаме, че сега е подходящото време за инвестиция в България поради всички причини, които вече споменах. Реалността е, че сега виждаме компании, които излизат за продажба в някои случаи, а ние се нуждаем от компании, които се продават, за да инвестираме в тях. Затова инвестирахме във „Виваком” миналата година, както вероятно знаете. А сега сме много щастливи да инвестираме в NOVA.

Цялото интервю можете да гледате в петък сутрин в "Здравей, България" по NOVA.