Ивет Лалова даде специално интервю за зрителите на NOVA в навечерието на първия си старт от Диамантената лига (ДЛ) по лека атлетика. Най-бързата българка ще участва на 100 метра в неделя (23 август) на турнира в Стокхолм, Швеция.

Успя ли да се отърсиш от стреса около пандемията и да привикнеш към новата реалност?

– Сложно е, много е интересно. Смених няколко държави, не бяха пътувала от много време, наистина от много време. Наистина от месеци не бях пътувала и е интересно да видя колко е различно е, колко различно се приемат нещата навсякъде, колко различни са мерките. Например в Унгария нямаше почти никакви мерки, всички ме гледаха странно, че се движа с маска. В Стокхолм пък в момента, в който кацнах от всякъде бях бомбардирана колко е важно да се пазя, да не се пипа нищо. Маски, не могат да се ползват всички неща навсякъде. Преди малко бях на закуска, хотелът, в който съм е доста голям и бяхме 200 човека на закуска, без никакви мерки. Така че смятам, че трябва ние сами да се пазим в крайна сметка. Интересното е, че пристигайки тук вчера бях тествана веднага и всички лекоатлети, всички, които изобщо гостуват и участват и са свързани с ДЛ ще бъдат тествани. 

 Различни са изискванията на организаторите, какви са тези на турнира в Стокхолм?

– Предварително не беше поискано нищо, защото при пристигане веднага със съдействието на предполагам на шведската фирма, която обикновено се занимава с допинг контрола. С тяхно съдействието ни беше направен вместо допинг контрол коронавирус тест.  

42 снимки

След като състезанията се подновиха, започна на италианска земя, с времена малко над 23 секунди на 200 метра. Бяга и 11.31 секунди на 100 метра. До нас достигна информация, че си имала някакъв проблем, ако не греша с разтежение, какво и кога се случи?

– Случи са на последния ми старт, на втория старт в Риети точно. Аз се шегувам, че вкъщи се контузих, наистина по време на самото бягане усетих нещо необичайно, нямам навика, не ми се беше случвало да се контузвам по време на състезание. За щастие успях да завърша бягането и да спечеля дори това бягане, но след това загубих около десетина дни, за да лекувам това малко разтежение, което за щастие беше във фасцията, не беше точно в мускула, така че имах късмет в този лош момент. 

Преди няколко дни участва на турнира от златния Континентален тур на Световната атлетика в Секешфехервар. Можем ли да смятаме, че именно проблемът, който си имала е повлиял на представянето ти и какво би ни споделила за това състезание?

– Това участие беше странно. Цялата година, целият сезон е изключително странен. Самият факт да бъдем по турнири да участваме. Нищо не е както преди и смятам, че ще отнеме много време, за да се върне спортът, да се върне атлетиката в ритъма, в който се движеше преди пандемията. Затова участието и това, което искат организаторите тази година е единствено присъствие. Моите участия през този сезон са свързани с това, че искам спортът да продължава, искам да дам една изява на моите тренировки, на моите резултати, дори в кавички да сложа и да се опитвам да се забавлявам, въпреки, че е трудно да се забавляваш, когато не си в най-добрата си форма. Това се иска от нас тази година. Никой не иска резултати, знаете нямаме цел, нищо, което тази година се случва не подобрява или не дава възможности за следващата година. Аз имам 2 олимпийски квоти, така че моята цел е да оцелея, да се запазя здрава и да стигна до подготовката за олимпиадата. 

Сега ти предстои старта на 100 метра на турнира от ДЛ в Стокхолм, не си бягала много на често на 100 метра в последните години. Какво искаш да постигнеш все пак?

– Участие, участие. Пак го казвам. За мен моето присъствие тук е наистина едно участие. Поканена съм на всички, зная че организаторите търсят атлети, които имат дълга кариера, които имат много участия, за да има една визия, знаете, че се състезаваме без публика. Това ще бъде изключително странно и днес ще бъде на запис всичко, защото състезанието ще бъде доста по-рано отколкото сме свикнали. Много е различно и се опитваме да се адаптираме и да се нагодим към тези нови условия. Затова за съжаление участието и резултатите остават на по-заден план, но пък е хубаво отново да  видя моите конкурентки, моите приятели. Причината да бягам 100 метра е защото 200 метра вече е изключена от ДЛ и тази година има много малко стартове на 200 метра. 

13 снимки


Олимпийските игри бяха отложени за 2021-а, с каква надежда гледаш ти към следващата година?

– Гледам със сигурност с огромна надежда, защото в противен случай е много трудно да се продължи напред. Затова аз съм убедена, че Олимпийските игри ще се случат, че нещата ще се оправят до тогава. Стискам палци, наистина има много време, но в същото време и олимпиадата е изключително трудна за организиране. Доколкото чувам и зная, вече се правят и разиграват всякакви варианти, така че можем да очакваме всичко: и стадиони без публика, и село, в което 10 хиляди човека са под някакви специални мерки, но наистина най-важното е да има олимпиада, защото иначе спортът е застрашен. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.