Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. Това заяви родният плувец в ледени води Цанко Цанков на пресконференция в Пресклуб България след завръщането си в страната от Нова Зеландия. Там Цанко преплува един от най-трудните плувни маратони – протока Кук, с рекордно време.

„Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. При това, с най-бързо време за състезателната година. Възможностите за преплуване на протока са много ограничени – само три месеца през годината, тъй като температурата на водата прави преплуването невъзможно. Още с пристигането ни в Нова Зеландия и първите ми тренировки там се подготвих за изключително трудни условия. Още в първите дни след едночасова тренировка установих, че получавам хипотермия – отнемаше ми 45 минути да се възстановяване. С наближаване на самия състезателен ден беше взето решение от капитана на новозеландския екип датата да бъде променена от 2 април на 7 април. Условията също бяха малко по-неблагоприятни. Това беше най-трудното ми плуване до момента, въпреки че всеки от маратоните има своите специфики и характеристики. От началото бях подложен на тази много студена вода и в първия час след старта имаше големи вълни и силни течения. Впоследствие имаше спокоен участък от вода. В крайния етап на протока Кук имаше един ключов момент – около два часа преди финала също се наблюдаваха големи вълни. Тогава направихме и най-голямо отклонение“, започна Цанков, който е един от спортистите, подкрепяни от Фондация „Спорт в България“.

„През цялото време успях да запазя концентрация и ясен поглед върху самия маратон, върху моето състояние – в крайния етап като че ли усетих, че се нарушава моята ориентация. Това е било в следствие на една средно-телесна хипотермия. Трябваше със силата на волята и психиката да се преборя. Много е важна психическата устойчивост, тъй като само посредством психиката човек може да противодейства на тези трудности като хипотермия, студена вода и други. Много е важно да не плуваш бавно протока Кук, освен ако плувецът няма голямо количество подкожни мазнини. Иначе, трябва да компенсирам това с по-голяма мускулатура. Условията не ми дадоха възможност да си разпределя по-добре силите. Нито за момент не съм си мислел да се откажа, тъй като това е едно от най-лошите неща по време на плувен маратон. Най-голямата трудност дойде от прекалено ниските температури на водата. Имам много добра издръжливост и скорост, но комбинацията от тези фактори прави нещата много трудни. Почувствах голямо напрежение, когато нашият лодководач ни каза, че лодката е с повредена скоростна кутия и можем да отложим плуването за декември“, призна още плувецът ни.