Божидар Андреев стана европейски шампион по вдигане на тежести в София с европейски рекорди в двубоя и в изтласкването и с резултат, който му гарантира участие на Олимпийските игри в Париж. Българинът триумфира в категория до 73 кг при мъжете на шампионата в „Арена София“ с двубой от 348 кг (155 в изхвърлянето и 193 в изтласкването).

„Във всеки един момент съм с тях, макар физически да ги няма до мен. Сигурен съм, че в момента те ме гледат отгоре и се гордеят с мен за това, което направих. Последният ми опит беше именно за тях – за всички любими хора, които вече не са до мен. За тях са и медалите. Дължа всичко на хората, които вече не са сред нас. Лека им пръст. И още не съм приключил, докато не отида на олимпийските игри и не направя там това, което обещах и на тях.“, заяви емоционалният Божидар Андреев.

„Честно казано, от всичко съм доволен от това европейско първенство. Най-доволен съм, че това, което правихме на тренировките, го направих и тук. Гордея се, че го постигнахме с моя треньор и с всички други хора, които ме подкрепят. Благодаря на всички от сърце. Дай Боже и занапред да постигаме такива резултати. Вярвам, че пак ще показваме какво можем ние, българите“, каза още Божидар Андреев.