Владимир Петков и Стоян Сариев се класираха за основната схема на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2023, след като преодоляха квалификациите. Най-опитният в националния ни отбор Петков не остави шансове на иранския състезател Махди Амадиан – 11:8, 11:4 и 11:1! Така Петков намери място в основната схема на турнира при мъжете поединично. Стоян Сариев надигра местния любимец Георги Ефтимов в оспорвана среща, завършила 3:0 (11:5,12:10, 14:10  за представителя на СКТМ „Стоянстрой” Пловдив). В четвъртък Владимир Петков се изправя срещу французина Енцо Англе, а съперник на Сариев ще е китайецът Сай Линуей.

Другата българска победа дойде в надпреварата при смесените двойки – Ерен Бекир и Цветелина Георгиева надиграха с 3:0 гейма Стоян Сариев и Дамла Хасанова, за да си осигурят финал в квалификациите срещу родения в България италиански национал Нягол Стоянов и Джорджия Пиколин. Радослав Котев и Калина Христова отстъпиха с 1:3 гейма от испанците Вилардел и Рад, а Стефан Димитров и Сиделя Мутлу загубиха със същия резултат от друга испанска двойка – Де Лас Ерас и Риера.

В квалификационната схема поединично Дамла Хасанова загуби от гръцката състезателка Цекура с 0:3 гейма, а Стефан Димитров отстъпи със същия резултат на Гюндюз, Турция. Без спечелен гейм въпреки отличната си игра в първите две части остана и Ерен Бекир (7:11, 8:11, 2:11 срещу испанеца Вилчес).

В надпреварата при мъжките двойки Ерен Бекир и Стоян Сариев нямаха шанс срещу Де Лас Ерас и Вилчес – 8:11, 7:11, 2:11, а също с 0:3 Стефан Димитров и Радослав Котев отстъпиха на китайците Сун и Сон.

По-рано през деня седмото издание на международния турнир по тенис на маса WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2023 бе открито с елегантна церемония в „Арена Асарел”. Наградният фонд отново покрива максимума от $40 000, който е предвиден за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните партньори World Table Tennis. В спор за призовите места ще се борят близо 140 участници от 33 държави.

Едно от най-силните състезания в спортния календар на България за тази година се осъществява със съдействието на основните спонсори „Асарел-Медет“ АД - най-значимото предприятие за региона на Панагюрище и Пенсионно-осигурителна компания „Съгласие”.  Сдружение „Асарел България Оупън“ отново успешно си сътрудничи с Българската федерация по тенис на маса, а традиционно част от финансирането се поема и от Министерството на младежта и спорта.

„Щастлив съм, че положените усилия дават резултати. За това говори и успешното провеждане на първия за страната международен детски супертурнир по тенис на маса, на който бяхме домакини през май. Надявам се, че ще продължим и вбъдеще да следваме пътя, който ни начертаха основателите на този турнир проф. Цоцорков и г-н Александров”, каза на церемонията председателят на сдружение „Асарел България Оупън” Асен Попниколов.

Никола Белишки, кмет на община Панагюрище беше категоричен, че поредното издание на Асарел България Оупън ще е и поредната реклама за страната и общината.  „За нас е огромна гордост, че Панагюрище за седми път в своята история приема елита на световния тенис на маса!”.

В тази светлина беше и изказването на инж. Николай Пелтеков, който е изпълнителен директор на „Асарел-Медет“: „Това събитие е емблематично за спортния календар на Панагюроще. Горд съм, че организаторите успяха да изпълнят променените критерии, за да може отново зрителите в „Арена Асарел” да се наслаждават на някои от най-добрите играчи в един от най-обичаните спортове в нашия град!”.

По традиция, на най-перспективните млади български тенисисти бяха връчени почетни плакети, както и парични премии, които да им помогнат за подготовката и участието в международни турнири. Призът е на името на професор д-р Лъчезар Цоцорков. Тази година наградите са за Цветелина Георгиева и Мирослав Шмидт, който е абсолютен шампион във всички дисциплини – отборно, индивидуално, двойки и смесени двойки до 13 и 15 години. Мирко се представи отлично в Панагюрище по-рано през годината, когато стана шампион до 13 години в първото за България издание на детския супертурнир WTT Youth Contender. Наградата от името на Мирослав получи неговата съотборничка във варненския СК „Комфорд” Мария Йовква. Плакетите бяха връчени от почетния председател на сдружение „Асарел България Оупън” Иван Александров. 

            Входът и утре, и в четвъртък е свободен, а целодневните билети за мачовете от основната схема на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2023 са с цена 10 лв. за възрастни. Деца и младежи до 18 години ще влизат свободно в хода на цялото състезание.