Международният олимпийски комитет (МОК) реши да отнеме златните олимпийски ордени от руския президент Владимир Путин, от вицепремиера Дмитрий Чернишенко и от заместник-ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак. Тoва съобщиха от организацията, оглавявана от германеца Томас Бах.

"Изпълнителният съвет на МОК, въз основа на изключителните обстоятелства на ситуацията и като вземе предвид изключително сериозните нарушения на олимпийско примирие и други нарушения на олимпийската харта от руското правителство, взе специално решение за отнемане на олимпийския орден от тези лица, които в момента заемат важна позиция в правителството на Руската федерация или друга високопоставена позиция, свързана с държавната власт, включително Владимир Путин, Дмитрий Чернишенко и Дмитрий Козак", гласи съобщението на МОК.

Златният олимпийски орден е учреден през 1974 г. и се присъжда за специални заслуги към олимпийското движение. Путин беше удостоен с отличието през 2001 г.

Припомняме, че МОК взе и друго решение, касаещо Русия, заради нарушаването на олимпийското примирие след започването на военни действия в Украйна. Олимпийският комитет препоръча на спортните федерации да не позволяват на руски и беларуски спортисти да участват в състезания, както и препоръчва да не се се допуска участието на официални лица от тези две страни. 

Също така МОК за пореден път посъветва да не се провеждат състезания на териториите на Русия и Беларус.