Още от самото начало на пандемията COVID-19, когато стана кристално ясно, че не се намира бързо едно лекарство срещу проклетия нов коронавирус, един въпрос постоянно ме гложди – кое е по-добро, лекарство или ваксина? В разговори с лекари, правени за материали в Actualno.com, постоянно се сблъсквах с експертното мнение, че лекарството и ваксината не са конкуренти, за да се избира – лекарството ще се ползва при вече доказано болни, ваксината се прави на здрави хора.

Звучи логично, нали? Да, но какво би било, ако има лекарство, което може да се пие превантивно? Тогава е ясно, че конкуренцията с ваксините е налице. Ако лекарството е нещо ново и иновационно, то конкуренцията ще е равнопоставена – всеки нов медикамент има своите странични ефекти, които обаче още не са добре проучени в практиката. Колкото и клинични проучвания да се правят, истински широката употреба на даден продукт винаги е нещо различно – особено пък в днешни времена, с всички видове социални мрежи, където е много лесно да се споделя всякаква информация – вярна, грешна, истина, лъжа, злонамерена лъжа, направена с цел да спечели някой или друг да загуби, а много често и двете.

Какво обаче ще се случи, ако лекарството е вече познато и изпитано в практиката – години, даже десетилетия практика? И ако то помага превантивно – точно както ваксините? А ако пък вече му е изтекъл патентът? И ако цената му е като на среден клас лекарство за САЩ и Европа? Тогава, при всички вложени пари във ваксини срещу коронавирус и при всички сключени договори на държавно ниво за употребата им, какво би станало? Всички тези въпроси ги поставям след поредната информация относно лекарствения продукт "Ивермектин". 

В България много не се разбра, че един от видните американски пулмолози д-р Пиер Кори буквално молеше Сената при изслушване пред сенатската комисия по вътрешна сигурност да принудят тяхната Агенция по храните и лекарствата (FDA) да прегледат пратените от него и негови колеги нови данни за ефекта от лекарството! Да ги прегледат, не да го включват безусловно в лечението на COVID-19! 
КОЙТО НЕ ЗНАЕ, ДА ВИДИ САМ! 

В България, още в началото на юли тогавашният здравен министър Кирил Ананиев обяви, че има клинично проучване в 9 болници за ефекта на "Ивермектин". Actualno.com получи официално потвърждение от здравното министерство, че възложител на проучването обаче не е държавата, а "Хювефарма" ЕООД. Под различни форми на представителство – ЕООД, ЕАД, но крайният собственик е един – Кирил Домусчиев! Actualno.com още очаква допълнителни отговори на уточняващи въпроси и ще представи серия от материали по темата – но поне засега не успяваме да разберем какви са резултатите от проучването и дори дали е завършено, защото има подписани договори и съответно задължения по тях, включително относно разкриването на информация. Разбрахме обаче, че лекарството се тества в 12 болници. И, не последно по важност – с активна съставка "Ивермектин" от търговската мрежа в България можеш да си купиш само крем за мазане, за лечение на розацея! 

За клинични изпитания обаче може да се ползват медикаменти и продукти, които Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) още не е одобрила за търговската ни мрежа! Да се върнем сега на д-р Кори. При изслушването си в Сената, проведено на 8 декември, 2020 година, той изрично даде за пример проучване от Аржентина. По думите му, то е проведено от д-р Ектор Карбайо, основният отговарящ за проучванията на "Ивермектин" в южноамериканската държава. Резултатите, по думите на д-р Кори пред Комисията по вътрешна сигурност на Американския Сенат – от 800 медици, пили "Ивермектин" ПРЕВАНТИВНО, нито един не се е заразил с COVID-19! От други 400, които не са го пили, 58% са се заразили т.е. 237 души! (във ВИДЕОТО между 4:20 и 4:40 минута от записа) А в България има лекари, които съобщават по клинични наблюдения за подобен ефект и Actualno.com ще направи всичко възможно тяхната позиция с подробности да стигне до широката аудитория.  Засега толкова. Но само засега. 

​Дължите проучвания и отговори, уважаеми институции и държавници. В България и по света. Защото по-добре да бъде категорично разбита една надежда, ако е фалшива, отколкото да тлее и да се разгаря като пожар и да предизвиква по-сериозни проблеми. А докато си направите проучванията и дадете категоричните отговори, не забравяйте, че има лекари с определени имена и репутация, които твърдят неща, които вредят на фармацевтичния капитализъм! Опровергайте ги или ги потвърдете, но не мълчете, защото мълчанието е знак за съгласие! И защото няма време - достатъчно жертви даде целият свят!